četvrtak, 1. studenoga 2018.


Novi nastavak Vinskih zvijezda:
BIBICH  AMBRA, (desertno)
A. Bibić, Plastovo, Skradin
Alkohol 15,3 %, cijena 170 kn
Arome suhe smokve, datulje, arancina, kore oraha, suhe marelice, grožđice.  Karamela, čokolada. Sušeno voće na okusu i mirisu. U ustima bogato razvijeno, slojevito.  Kiseline i šećeri prate alkohol – skladno vino.  Pun okus, dugo traje. Visoka klasa, posebno vino; za uživanje, kontemplaciju! Uz gibanicu od rogača i oraha; suhe kekse s bademima, mousse od bijele čokolade s prženim lješnjacima.  
U vinariji ****









KORAK CHARDONNAY SUR LIE, 2016.
Ob. Korak, Plešivica
Alkohol 15 %, cijena 150 kn
Osjeti se karamel, maslac, vanilija. Meko, kremozno, toplo. Dosta ravno, užitno. Čvrsto i puno, živo.  Slatkasto, primamljiva vanilija.  Prati puno jela, npr. bijelu ribu, bijelo meso, pečeno pile, raviole od bundeve.
U vinariji ***




BABIĆ GRACIN, 2015.
Dr. Leo Gracin, Vinarija Suha Punta, Bucavac, Primošten
Alkohol 14 %, cijena 170 kn
Na nosu papar, kupine, ribiz, cimet.  Tanini još rade. Voćno, trpko, treba mu još vremena. Gastro: pašticada, crveno meso, boškarin odrezak…
Gro-prom, GDG-prom (bod do srebra)
FRANKOVKA MIRAZ FERAVINO, 2015.
Feravino, Feričanci
Alkohol 13,5 %, cijena 80 kn
Na nosu voćno, čisto; borovnice. Neskladno, neizbalansirano…
Vintesa














PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J) odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Ocjenjivali smo u Hotelu Palace.  U žiriju su bili sommelier Mario Meštrović, predsjednik Komisije, Marija Vukelić, organizatorica akcije (tvrtka Zlatne riječi), Dominik Jagunić, vinar, Branimir Turk, student, mladi vinar, Ivo Kozarčanin i Vitomir Andrić, specijalizirani novinari i svjedok/promatrač Martina Rafaelli, novinarka. Vina je posluživao Luka Hren. Snimao je Julio Frangen.
Partner voda Kala i Kalnička.

Nema komentara:

Objavi komentar