četvrtak, 15. studenoga 2018.


Vina Ritoša u nedugom postojanju vinarije postigla su zavidan ugled na istarskoj vinskoj sceni. Otvorio ju je 2005. godine Vili Ritoša, a poslije je brigu o vinogradu i podrumu preuzela kćer Ana, koja je završila porečki institut za vinarstvo. Izvrsno uređen vinograd blizu je Poreča, pokraj mjesta Radmani, na 3,5 hektara. Tu je i najsuvremenije opremljen podrum, u kojem su i drvene bačve od 225 i 500 litara i inoks posude. Prosječno naprave 20-ak tisuća litara vina.   
Uzgajaju pet sorata od kojih rade 10 vinskih etiketa; tri su autohtone, malvazija, teran i porečki muškat ruža. Svojih je šest vina predstavila Ana Ritoša ove srijede navečer u Basementu, u organizaciji Marije Vukelić (tvrtka Zlatne riječi). I odmah naglasila da njihova vina nastaju na najprirodniji, organski gotovo način.
Vino dobrodošlice bila je mlada, svježa Malvazija istarska iz 2017., uslijedila je zrela, puna, dozrela Malvazija dorata iz 2015. Ime Dorata (zlatna) zahvaljuje takvoj boji, stečenoj u pet mjeseci zrenja u drvu i 22 mjeseca na talogu. Na red je potom došao izvrstan Teran '15., jedan od najboljih koje sam dosad kušao: izvrsnog mirisa i aroma, elegantan, podatan, pitak, bez onog za tu sortu često karakterističnog viška kiselina.
Teran je dominantan i u njihovoj mješavini, Cuveeu iz 2013., u kojoj su  i merlot i cabernet sauvignon. Muškat ruža porečki, rijetka i sorta i vino, iz 2013., u poluslatkoj varijanti i sa 12,5 % alkohola, bio je prava poslastica. No „slatka delicija“ tek je slijedila: Dolce amato, desertno vino od bobica prosušenih u kasetama, sa čak 105 g/l ostatka šećera, u primjerenoj, maloj bočici.
Prezentaciji su prisustvovale i dvije Anine sestre, na slici s Marijom Vukelić. Valja naglasiti da se Ritoše bave i iznajmljivanjem apartmana u samom Poreču, a Vili i – ribolovom. Snimke Julio Frangen      

Nema komentara:

Objavi komentar