nedjelja, 25. studenoga 2018.


Završili smo petu godinu ocjenjivanja vina za naše Vinske zvijezde, dodjelom priznanja za velike zlatne i zlatne medalje. Prigodna svečanost održana je ove subote prijepodne u hotelu Esplanade. Šefica ovogodišnjeg ocjenjivanja bila je Marija Vukelić (tvrtka Zlatne riječi). Stalni članovi komisija bili su specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić, koji su to radili i prijašnjih godina.
U petoj sezoni održali smo šest ocjenjivanja, u žirijima je bilo 20 ocjenjivača. Kušali smo oko 160 vina, ocijenjeno je 153. Velike zvijezde nismo imali, a 11 je uzoraka osvojilo veliko zlato, pet zvjezdica. Četiri zvjezdice, za zlato osvojila su 22 vina, a 50 srebro, za tri zvjezdice. Tradicionalno dodjeljujemo i Kristalnu zvijezdu najbolje ocijenjenom vinu od hrvatske domorodne sorte. Ove godine to je dingač Vedrana Kiridžije iz Potomja, s Pelješca (na slici). 
Bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9; Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
Podsjećam, ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Dajemo i kratak, zajednički opis vina.
Sljedećeg mjeseca ocjenjujemo blagdanska vina za Vinske zvijezde. (snimio J. Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar