srijeda, 26. rujna 2018.


Još prije nekoliko godina južnoamerička vina i u nas su bila poznata po relativno niskim cijenama i ne osobitoj kakvoći. Međutim, prilike su se promijenile, mogli su se u to uvjeriti i brojni posjetitelji ovog utorka restorana Boban. Distributer Roto dinamic d.o.o. i Vinart predstavili su nova vina glasovitih čileanskih i argentinskih vinarija Montes i Kaiken. O vinima su govorili Saša Špiranec i Bryan Steinsapir, izvozni menadžer Montesa (na slici).   
Montes je renomirana čileanska vinarija koja je sa svojom slavnom linijom vina Montes Alpha prva na internacionalnoj sceni uspješno afirmirala čileanska vina u premium razredu kvalitete, nakon čega su je slijedili i brojni drugi vinari te Čile kao vinsku regiju trajno smjestili na svjetsku vinsku mapu. Izvoze u više od 110 zemalja i to više od 95% proizvodnje, čuli smo.
Kaiken je argentinska vinarija iz regije Mendoza. Vinarija Montes je akvizirala vinariju Kaiken 2001. i posvetila se prije svega vinima karakterističnim za Argentinu, od sorti malbec i torrontes. Danas Kaiken spada u najistaknutije argentinske vinarije te se također može pronaći na svim važnim vinskim tržištima svijeta.
Na prezentaciji su predstavljena vina iz linija Kaiken Terroir Series; ta je linija posvećena sortama i položajima koji najbolje utjelovljuju argentinski vinski identitet. Torrontes se uzgaja u jednom od najudaljenijih vinogorja Argentine, u regiji Salta na nadmorskoj visini od čak 2000  metara, gdje najkvalitetnije izražava svoj atraktivni aromatski potencijal i čuva svježinu po kojoj je ova sorta poznata. Malbec se uzgaja u Mendozi, međutim u finalni blend ulazi i mali postotak bonarde i petit verdota kako bi se sačuvala i na moderni način izrazila dugačka argentinska vinska tradicija i sortiment koji se tamo njegovao desetljećima. Terroir series su vina po pitanju balansa i elegancije drugačija od vina iz bazične Estate linije.
Kaiken Ultra Series vina su iz vinogorja Valle de Uco i Vistalba i posvećena su strukturi, kompleksnosti i dugačkom trajanju. To su vina iznimne gastronomske vrijednosti te u kategoriji ultra premium vina predstavljaju izvanrednu vrijednost za novac, rečeno je. Namijenjena su visokoj gastronomiji.
Montes Outer Limits je linija vina posvećena potrazi za idealnim podnebljem netipičnim sortama za Čile. Radi se o vinogradima koji se ponekad nalaze u vrlo ekstremnim uvjetima, kao što je primjerice vinograd Zapallar gdje se uzgajaju sauvignon blanc i pinot noir, koji vrlo sušan i prohladan te vinima daje poseban terroirski pečat. Ostali vinogradi linije Outer limits se nalaze na položajima Curtiduria, Colchagua i Itata. Linija Montes Alpha je perjanica vinarije Montes. Po izboru američkih restoratera je proglašena omiljenim vinskim brendom u restoranskom biznisu, a vodeći američki vinski magazin Wine Spectator je baš svim vinima iz linije Montes Alpha dodijelio priznanja 'Top Scoring' i 'Best Value'. Montes Alpha Carmenere je uz Montes Purple Angel vino posvećeno najznačajnijoj sorti Čilea – carmeneru. Porijeklom je iz Bordeauxa (gdje je gotovo više nema), a u Čileu se udomaćila i postala jedna od vodećih sorti po zastupljenosti.

Nema komentara:

Objavi komentar