četvrtak, 28. rujna 2017.Nova serija ocjena akcije Vinske zvijezde:


KIRIDŽIJA DINGAČ, 2013.

V. Kiridžija, Potomje
Alkohol 15 %, cijena 160 kn
Zrelo  vino bogate, zaokružene strukture, puno, gusto, kompleksno, snažno. Veliki plavac.
Vrutak ****IVAN BUHAČ GRAŠEVINA LISKA, 2016.
I. Buhač, Ilok
Alkohol 11,5 %, cijena 35 kn
Vrlo svježe, živo, ugodno. Voćno i mineralno, srednjeg tijela; uz masniju riječnu ribu.
VrutakBENVENUTI ANNO DOMINI MALVAZIJA, 2015.
Ob. Benvenuti, Kaldir, Momjan
Alkohol 13,5 %, cijena 135 kn
Osjeti se zrelo, žuto voće. Ravno.
Vivat fina vina
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI:  U restoranu Agava u Tkalčićevoj u žiriju su bili dr. sc. Ivana Alpeza iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Ivan Dropuljić, direktor Zagreb Vino.coma, Darko Lugarić, sommelier, Saša Zec, vinski menadžer i organizatori, Vitomir Andrić, Ivo Kozarčanin (koji je vodio ocjenjivanje) i Željko Suhadolnik. Točio je Boris Franetić.


Nema komentara:

Objavi komentar