četvrtak, 5. siječnja 2017.Prvi nastavak nove serije ocjena u četvrtoj godini akcije Vinske zvijezde.

KORLAT SYRAH, 2012.
Vinarija Benkovac, Badel 1862
Alkohol 14 %, cijena 79 kn
Intenzivna rubinski crvena boja. Fina voćnost, drvo dobro uklopljeno. Puno, gusto, kompleksno, skladno, snažno. Uz biftek ili janjetinu.
Roto dinamic ****


MILLESIMATO VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE, 2015., brut
Villa Sandi, Italija
Alkohol 11 %, cijena 69,50 kn
Fino perla, voćno na nosu, skladno u ustima. Vitko, svježe, jednostavno.
MivaOcijenili smo i
MERLOT PERAK, 2015., I. Perak, Kutjevo, 12,5 %, 48 kn, Vrutak
GRIMALDA CRNO, 2013., Vina Matošević, Krunčići, 13,5 %, 122,50 kn, Roto dinamic
 
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: U restoranu Jadranka u Vukovarskoj, uz Miva galeriju vina, održali smo novo ocjenjivanje, za četvrtu godinu akcije Vinske zvijezde. Ovo je prvi nastavak. U žiriju su bili Jelena Šimić Valentić, sommelierka, Ivan Dropuljić, direktor Zagreb Vino.coma, Krešo Ivančić, vinar i enolog s Plešivice i organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Točio je Mladen Ardalić.  

Nema komentara:

Objavi komentar