četvrtak, 12. siječnja 2017.



Nova serija ocjena u četvrtoj godini akcije Vinske zvijezde.

PROVIĆ CH2015 CHARDONNAY, 2015.
Vinarstvo Prović, Opuzen
Alkohol 13,5 %, cijena 69,90 kn
Puno i sočno, uravnoteženo vino finog herbalnog mirisa a i po zrelom slatkom voću. Svježe, malo i kremozno. Uz bijelu ribu i jela od bijelog mesa.
Pun sepet ***










SOAVE CLASSICO, 2015.
Pieropan, Italija
Alkohol 12 %, cijena 166 kn
Slamnato žute boje, diskretnog mirisa po bijelom voću. Izraženije kiselosti, gorkasto, srednjeg tijela. (garganega i trebbiano)
Bornstein











Ocijenili smo i
MILAN POŠIP, 2015., OPG I. Milan, Kaštel Novi, 134,50 kn, Miva
GUADO AL MELO BIANCO, 2013., Bolgheri, Italija, 120 kn, Vino.hr











PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: U restoranu Jadranka u Vukovarskoj, uz Miva galeriju vina, održali smo novo ocjenjivanje, za četvrtu godinu akcije Vinske zvijezde. U žiriju su bili Jelena Šimić Valentić, sommelierka, Ivan Dropuljić, direktor Zagreb Vino.coma, Krešo Ivančić, vinar i enolog s Plešivice i organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Točio je Mladen Ardalić.  

Nema komentara:

Objavi komentar