četvrtak, 27. listopada 2016.Nova serija ocjena Vinskih zvijezda.
CAMPO ROMANO PINOT NERO, 2012.
Poderi Colla, Italija
Alkohol 13,5 %, cijena 162 kn
Odlično! Slojevito, bogato, sočno, elegantno, dinamično. Bouquet odaje blagi tercijarni štih; note prosušenog tamnog voća. Okus pun, zaobljen, tanini fino uglađeni. Vrlo dobro tijelo, dug završetak. Uz finu hranu a i za meditaciju.
Bornstein *****
BONAPARTE PLAVAC MALI, 2013.          
Vina Rota, Kuna, Pelješac
Alkohol 13,5 %, 50 kn
Složeno, živo, dotjerano; lijepa tamnija rubinska boja, u mirisu zrelo i prosušeno tamno voće. U okusu blaga slast koja se dobro uklapa. Uz juneće pečenje, jela od divljači.
Vrutak ***


CASTEL FIRMIAN MOSCATO GIALLO, 2015.
Mezzacorona, Italija
Alkohol 10,5 %, cijena 45 kn
Vrlo aromatično, izrazito muškatno. Živo, svježe, pitko, ugodno slatko, dobar odnos šećera i kiselina. Prikladno posebno za mlađe.
Vrutak


NOTE ROSE, 2015.
Chateau des Ferrages, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 50 kn
Nježne svijetlo ružičaste boje, diskretan voćni i cvjetni miris. Ugodno, živo i svježe. Pitko, suho, skladno.
BornsteinPRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivano je u Vinoteci Wine Baru Bornstein, u žiriju su bili Ivana Petric, šefica Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, Ivan Dropuljić, direktor Međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Mario Meštrović, poznati sommelier i ugostitelj te organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.


Nema komentara:

Objavi komentar