srijeda, 19. listopada 2016.



Nakon Mate Klikovića pretprošlog tjedna, nastavljene su prezentacije austrijskih vinara i vina u Sherry'su. Ovog utorka navečer gostovao je vinar Manfred Ehrenhofer iz Grosholfena blizu Eisenstadta, koji ima osebujan pristup vinskom biznisu. On, naime, nema svoje vinarije ni podruma, nego vina za svoju tvrtku Sigma Wein nabavlja od pojedinih njemu interesantnih vinara i onda ih kupažira u jednom podrumu koji te godine odabere.
U Sherry'su je tako prvo novinarima predstavio dva zelena veltlinca, oba iz berbe 2015., classic i exclusive, s vinima od 16 različitih vinara. On bira vina i vinare, javljaju mu se, a onda ih njegovi sommelieri procjenjuju, nakon čega Manfred odlučuje što će uzeti te godine. Prvog zelenog veltlinca napravio je ukupno 4000 boca odnosno 3000 litara, a ukupno bijelih vina 15.000 boca. Na degustaciju je dao i jako dobru, dojmljivu  mješavinu bijelog pinota i zelenog veltlinca.  
Bijela vina su iz vinograda u Donjoj Austriji, a crna - frankovka - iz Burgenlanda/Gradišća. I njih napravi 15.000 boca, a predstavio je laganiju, svežiju i aromatičniji frankovku berbe '13 classic te zreliju (dozrijevala u baricima) iz '12 exclusive. Na svakoj je butelji navedeno i ime vinara čija su vina, a nose i naziv Mancini – po slavnom talijanskom tenisaču otprije gotovo stoljeća, jer je i sam Manfred tenisač. Ehrenhofer ipak ima i jedan mali vlastiti vinograd od hektara. Po profesiji je bio učitelj, a vinarstvo je bila tradicija u obitelji, iako su i preci bili drugih zanimanja.
Mjesec austrijskih vina u restoranu Sherry's Ivane Šeremet u Ilici 73 (kod Britanskog trga) organizira Ured atašea za poljoprivredu, šumarstvo i okoliš pri austrijskom Veleposlanstvu, ispred kojeg je na prezentaciji sudjelovala asistentica Ana Pekić. Sljedećeg tjedna, 25. listopada ovu akciju zaključuje Helmut Gangl iz čuvenog  IlImitza u Gradišću.   

Nema komentara:

Objavi komentar