Nastavak ocjena vina u
novoj seriji treće godine Vinskih zvijezda.
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s
odličnim odnosom cijene i kakvoće ):
SYRTIS PLAVAC MALI
GOLD EDITION, 2012.
Vinogradi Volarević,
Komarna, Prud
alkohol 14,8 %, cijena 139,90 kn
Složeno, sortno
prepoznatljivo. Miris izrazito na crno voće, začini. Živahno, alkoholi fino
pripitomljeni, snažnog tijela, toplo, blago opor završetak. Fino. Uz divljač,
pašticadu, masni tvrdi odležani sir...
Puni sepet ***
MICHEL LYNCH BORDEAUX,
2013.
J-M. Cazes, Francuska
Alkohol 12,5 %, cijena 75 kn
Uredno, zaobljeno, s kombinacijom tamnog voća, začina
i ponešto čokolade. Trošiti, na odlasku je.
Vrutak
GRAŠEVINA DE GOTHO,2014.
Kutjevo d.d.
Alkohol 13 %, cijena 80 kn
Izraženije žućkaste
boje, diskretno na nosu; zrelo bijelo voće, egzote. Slast preteže i poravnava
ovo vino.
Vrutak
ESSENCE MERLOT,
2008. (slatko)
Movia, Slovenija
Alkohol 10 %, cijena 216 kn (0,375 l)
Visoka hlapljiva
kiselost, nečisto, note animalnog. Neuravnoteženo.
Bornstein
ŽIRI: ocjenjivali smo u Trilogiji pokraj Kamenitih vrata. U
žiriju su bili Martina Krauthaker Grgić, enologinja i vinarka, Miodrag Hruškar,
enolog, savjetnik, Siniša Lasan, sommelier, Velimir Korak, vinar i enolog i
organizatori, specijalizirani novinari I. Kozarčanin, Ž. Suhadolnik i V.
Andrić. Posluživao je sommelier Krešo Šesnić.
Nema komentara:
Objavi komentar