četvrtak, 10. rujna 2015.


Kralj tartufa, slavni Giancarlo Zigante ima novu strast – vino. Posljednjih nekoliko godina posvetio se vinarstvu i vinogradarstvu – iz vinograda na Kostanjici, posebno na položaju Frasco, spravlja bijela i crna mirna vina, ali i pjenušac. Kostanjica je izvrsna lokacija za lozu, na sunčanoj je strani iznad rijeke Mirne, iznad Ponte Portona, a blizu mjestašca Livade gdje je Ziganteov – po tartufima čuven lokal.
Prve butelje napunio je berbom 2012.; od sorata dominantna je dakako malvazija, od koje radi i vrlo dobar pjenušac. Od chardonnaya, bijelog pinota i sauvignona spravlja vrlo pitku mješavinu imenom Frasco. Od crnih sorata tu je naravno teran, ali ima i cabernet sauvignon, kojeg radi u nekoliko varijanti, crna vina nose ime S. Stefano. Ima i – iznenađenje – nešto vranca i plavine koji s teranom daju jako dojmljivu ružičastu kupažu.  Sada godišnje napuni oko 30.000 litara vina, a kako je proširio vinograde očekuje dogodine  50.000. Ponešto grožđa i otkupi.
O vinu se brine enolog Mario Staver, poznati stručnjak s porečkog Instituta. U kuhinji je chef poznati Damir Modrušan. Obojica su se pridružila nedavnoj degustaciji Ziganteovih vina i prezentaciji za novinare novog dizajna boca i etiketa. Događaj su popratili i zalogaji, u kojima su pečat davali dakako tartufi.  (Na slikama Zigante sa Staverom i Modrušanom, te sa sinom i kćerkom)      

Nema komentara:

Objavi komentar