nedjelja, 2. studenoga 2014.

NASTAVLJAJU SE VINSKA DOGAĐANJA, prezentacije i premijere, očito je bitka za tržište sve žešća. Dva je dana u Zagrebu gostovala obitelj Kozlović iz Momjana. Kod Ane Ugarković  u Malom baru  Antonella i Gianfranco promovirali su svoju novost – Santa Lucia Noir. Kupaža je to iz 2011. caberneta sauvignona, merlota i terana, macerirana čak 40 dana. Poslije je dozrijevalo još 36 mjeseci u različitim drvenim bačvama, nakon toga i u bocama. Vinoznalcima je poznato da je Santa Lucia, blizu Buja, jedan od najboljih istarskih i hrvatskih vinogradarskih položaja, proslavio ga je već Kozlović s istoimenom malvazijom. Odlučio je da će to ime rabiti samo u najboljim berbama – prvi put je crnu imao 2009. Predstavili su i svoj sauvignon nazvan – Svinjon.    
U Sherry'su je pak upriličena pretpremijera Boškinčeve berbe 2011. Novu istarsku vinariju neobična naziva Domaine Koquelicot predstavila je Udruga GET u vinoteci Bornstein neumornih vinskih propagatora Srpekovih. Vlasnici su Jacqueline Marovac i Olivier Ertzbischoff. Navodi se da su „svjetski putnici, veliki ljubitelji vina i zaljubljenici u Istru“, te da slobodno vrijeme provode u svojoj kući u Gračišću. Prije dvije godine pokrenuli su tamo proizvodnju vina, uglavnom malvazije i chardonnaya. S malim zakašnjenjem podsjećam i na nedavni posjet vinoteci Bornstein Tina Colle, vinara nadaleko poznate pijemontske vinarije Poderi Colla, s degustacijom crnog pinota, nebbiola, barbaresca i barola.  Srpekova tvrtka Bin 19 d.o.o. ekskluzivno će na našem tržištu zastupati tu kuću.
Valja svakako zabilježiti i posjet Pelješcu kalifornijske vinarije Turley (Suzanne i Larry Turley), u sklopu putovanja „Otkrijte porijeklo zinfandela“ . Domaćin im je bio poznati pelješki vinar Frano Miloš. Znanstveno je dokazano i poznato da je zinfandel crljenak (poznat i kao pribidrag i tribidrag), s dobričićem jedan od roditelja plavca malog. U ožujku ove godine Franica, Josip i Ivan, Miloševa djeca, posjetili su Dolinu Napa, predstavili svoja vina i pokrenuli suradnju s Turleyima. Uz uzvratni posjet, uz upoznavanje s pelješkim vinogradima plavca malog, produbljena je i suradnja u svjetskoj promociji njihove dvije sorte.  
I za kraj, bliži se Martinje, atmosfera se već zahuktava, a prvu proslavu tog popularnog vinskog svetka najavio je za ovaj utorak Drago Kurtalj u svojoj vinariji na Plešivici. Martinje će 7. o.m. slaviti i u Pauzi u Preradovićevoj, a prvih 13 dana ovog mjeseca posebno će nuditi Franjkovićev  sauvignon i chardonnay.

Nema komentara:

Objavi komentar