subota, 22. studenoga 2014.


Prije deset godina počela je obrada divljeg, makijom zaraštenog kamenjara Korlat blizu Benkovca. Posebnim strojevima drobljen je kamen, potom je u malim pukotinama sa zemljom sađena loza. Niknuo je tu vinograd koji je označio ne samo prekretnicu u poslovanju tvrtke Badel 1862 nego i način obrade zapuštenih dalmatinskih pustara; slijedili su taj primjer Plenković, Gracin, Grabovac i drugi…
 
Ovih dana, na mali jubilej tog događaja – a pod motom „Vrijeme je darivanja“ - ta je tvrtka upriličila nesvakidašnju premijeru jednog svog novog vina s Korlata. Korlatski su crnjaci (cabernet sauvignon, merlot, syrah) već prije toga pobrali pregršt svjetskih i domaćih priznanja i odličja. Ovoga puta, posve neuobičajeno za vinske degustacije, Badelovci su u slastičarnici(!) Aida, nasred Jelačićeva trga, gotovo „ispod repa“, upriličili prvu javnu promociju svog novog proizvoda, vina Korlat Merlot Boutique, iz berbe 2011. Riječ je o slatkom crnom vinu, nastalom posebnim postupkom, prosušivanjem grožđa na trsu, pa je onda posve razumljivo da su ga na ovoj premijeri sljubljivali s Aidinim kolačima. Ima ga 20.000 boca, tek što je napunjen u butelje nakon duljeg dozrijevanja u vinariji, a pred njim je, ustvrdio je Badelov vinski direktor i glavni enolog Dubravko Ćuk, lijepa i duga budućnost.




Kao i pred vinima s Korlata; 100-ak je tamo hektara, zasad prosječno godišnje naprave 300.000 litara crnih vina. Ni u Benkovcu ni u Badelu nakon korlatskih vina ništa više nije isto. 
Recimo i da je dizajner posebno oblikovane boce Vanja Cuculić, već proslavljen u svijetu vina, a ilustracija je Srđane Modrinić.
 
 
Slatkišima se očito približavamo nadolazećim blagdanima. Božićno-novogodišnji ugođaj stigao nam je i s Korčule; u galeriji Velvet predstavljena je knjiga Franice Tasovac Slatka Korčula – slatkarije korčulanskih nona. Na 72 stranice 31 je recept izvornih tamošnjih kolača, opremljenih atraktivnim fotografijama; knjigu opravdano drže novim korčulanskim suvenirom. F. Tasovac učiteljica je u OŠ Petra Kanavelića u Korčuli, već se dulje bavi kolačima i istraživanjem starih recepata, a upoznajući učenike s time, njeguje i kulturnu baštinu.
Na zagrebačkoj promociji moglo se kušati 15 delicija koje je Franica pripremila i opisala u svojoj kuharici, ali i vina pošip i mali plavac domaće, obiteljske proizvodnje; također i njihove domaće sokove ( ljekovito bilje, šipak, limun) i rakije raznih okusa ( rogač, orah, bosiljak, limun i dr.)

U predblagdanskom ozračju bila je i večernja prezentacija Vina Jakob Ilije Zdravka Jakobovića. Taj zagrebački vinar (dom mu je u Šestinama) ima vinograde u Brodskom Stupniku. Na predstavljanju u dupkom punom kafiću Flores u Petrićevoj kušani su prvo Rose Cuvee 2013., potom crne mješavine Cuvee '11 i ' 12 te najnovije vino iz tog podruma Syrah '12.

 

Nema komentara:

Objavi komentar