VINSKE ZVIJEZDE
FELIX Grüner Veltliner,
Wiengut Weszeli Gmbh, Langenlois, Austrija, 2017., 12%. Cijena: 62,49 kn
Svježe, veselo, herbalno. Elegantno, strukturirano. Odlično u svim elementima. Izvrsno
balansirano. Gastro: Wiener Schnitzel uz pečene gljive i povrće sa
sezamom, masnija riba. Morski plodovi. Salata s kozjim sirom.
Roto dinamic d.o.o. ***** (velika zvijezda)
Inique Muller Thurgau
&Moscateller, Ihringer, 2018., 11%, polusuho; Baden, Njemačka; 42,90 kn
Mlado, zelenkasto, herbalno. Cvjetno-travnato. Puno, skladno vino. Gastro: Rižoto od gljiva (lisičarke,
vrganji). Rižoto s povrćem. Krem juhe.
Vrutak ****
Pinot bijeli 2018.,
12%, Iločki podrumi d.d., Ilok.; 35kn
Lijepa žuta boja, zelenkasti odsjaj. Herbalno, veselo. Puno citrusa, malo
manga i egzotike. Kremozno, uravnoteženo. Proljeće u čaši ! Gastro: bob,
šparoge, artičoke u rižotima. Carbonara.
U vinariji ****
Pinot Gris, Founders
Reserva, 2015., 13,5%, Vinarija Trdenić, Popovača; 100 kn
Začinsko, cimet na nosu. Herbalno, medno, sadržajno. Gourmet-vino! Gastro:
azijska kuhinja, začinjena jela. Uz francuski krumpir. Meso: teletina, bečki,
pljeskavica. Preporuka: popiti što prije!
U vinariji ***
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog
tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne
ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i
kategorija prema ostatku šećera. Žiri
zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne
objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko
zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: U Esplanadinom Le Bistrou održali smo tradicionalno ljetno
ocjenjivanje Vinskih zvijezda. U žiriju su bili Marija Vukelić, voditeljica i direktorica
projekta (tvrtka Zlatne riječi) te predsjednica komisije, Vitomir Andrić,
specijalizirani novinar i pokretač akcije;
Saša Zec, enolog. Zatim glavni sommelier Esplanade, Ivan Šneller, te Kruno Filipović, Martina Bek Stojišić i Diana Mikloš. Vina je posluživao Matija Capan.
Snimke J. Frangen
Nema komentara:
Objavi komentar