VINSKE
ZVIJEZDE
Sauvignon
Valenta,2018., 13,5%, Valenta wines, Kaldir-Motovun, 75,50 kn
Cvjetno, herbalno, užitno, muškatni miris, bijelo cvijeće, ugodne
kiseline. Gastro: aperitiv, plodovi
mora, svinjsko pečenje s krumpirima.
Miva ****
Prosecco DOC Baglietti,11,0%,
Baglietti, Roncade, Italija, 60 kn
Ugodno,
svježe, elegantno, pitko,osvježavajuće. Gastro: aperitiv, jagode,sir,hladna
predjela, voće.
Vinolog ***
Rose Frankovka, 2018., 12%, Iločki
podrumi d.d., Ilok ; 34,99
Pitko,
svježe, lijepa boja, izbalansirano, malina, jagoda. Gastro: Rižoto sa škampima,
roštilj, carsko meso.
Vinarije
Iločkih podruma ***
Chardonnay
Riserva Grabovac, 2015., 13,5%, Vinarija Grabovac, Proložac, 100 kn
Bogato,
kompleksno, lijepa zlatna boja, koncentrirano, herbalno-medno, suho voće pri
kraju. Gastro: pečena pileća krilca u medu, sirevi…
U
vinariji (bod do srebra)
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Vodnjanka u Gundulićevoj
ulici. U žiriju su bili Marija Vukelić, voditeljica i direktorica projekta
(tvrtka Zlatne riječi), enolog i marketinški stručnjak Saša Zec (Vinolog),
predsjednik ocjenjivanja i novi član ekipe Vinskih zvijezda, enologinje Josipa
Andrijanić i Nataša Jeđud, enolog Franjo Francem te Vitomir Andrić, specijalizirani novinar, pokretač
akcije. Vina je posluživao Andrej Javor. (foto J. Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar