VINSKE
ZVIJEZDE
Grk
Cebalo,2017., 13,5%, Frane Cebalo, Lumbarda; 175 kn
Zrelo, bogato, koncentrirano, zlatne tople boje, zrelo voće, marelice,
dinje, slasno. Gastro: pečenje, fina
bijela riba, purica s mlincima.
Vrutak ****
Pinot bijeli Jarec - Kure, 2018.,
12,5%, OG Jarec - Kure, Biškupec Zelinski; 60 kn
Lagana
boja, cvjetni miris, agrumi, zelene jabuke. Vrhunsko vino; intenzivan okus, maslac,
elegantno, svježe, orašasto, sadržajno. Gastro: riječna riba, pastrva, pile s
krumpirima, teletina, tjestenine…
U vinariji
***
Forte Alto Pinot Grigio, 2018., 12,0%,
Mezzacorona, Italija; 30 kn
Skladan,
punog tijela,ljetno vino, lagano, ugodne kiseline, bijelo cvijeće. Gastro:
Aperitiv, voće, predjela, salate, rižota…
Vrutak
***
Syrah Korlat,
2015., 13,5%, Badel 1862 d.d., Zagreb; 100 kn
Izražajna
boja. Skladno, srednjeg tijela, šumsko voće u okusu. Gastro: plava riba, tuna
na žaru.
U vinariji
U vinariji
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Vodnjanka u Gundulićevoj
ulici. U žiriju su bili Marija Vukelić, voditeljica i direktorica projekta
(tvrtka Zlatne riječi), enolog i marketinški stručnjak Saša Zec (Vinolog),
predsjednik ocjenjivanja i novi član ekipe Vinskih zvijezda, enologinje Josipa
Andrijanić i Nataša Jeđud te Vitomir Andrić, specijalizirani novinar, pokretač
akcije. Vina je posluživao Andrej Javor. (foto J. Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar