Ivica Perak značajno je ime slavonskog i hrvatskog
vinarstva. Slavu je stjecao još u kutjevačkom Kombinatu, gdje se zaposlio 1986.
godine, a 1992. postao je glavni enolog nakon odlaska Vlade Krauthakera. U PPK
Kutjevu, danas Kutjevo d.d., proveo je 26 godina, potom je otišao u privatnike.
Danas je u vinskom poslu čitava obitelj; Vinarija
Perak pod lozom na ponajboljim položajima Kutjevačkoga vinogorja Mitrovac,
Lukač, Vetovo ima 12 hektara.Vinogradi su sađeni od 1968. Nadalje. Još će povećavati
površine pod crnim sortama.
U zagrebačkom restoranu Kalelarga ove je srijede navečer pred 50-ak gostiju
održana promocija vina Perak, na kojoj se predstavila cijela obitelj Perak.
Maja,diplomirana ekonomistica vodi marketing. Ivan studira Farmaciju i Stručni
studij vinogradarstva, vinarstva i voćarstva te obavlja različite poslove u
vinariji, te supruga Željka, mr. pharmacije koja uz posao u ljekarni vodi
prodaju.
Promocija je počela premijernim kušanjem pjenušca Perak, dergoržiranog
prošloga tjedna i punjenog specijalno za ovu priliku. Naravno, rađen je od
graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe. Na tržište će izaći za koji
tjedan.Tako je vinarija etiketama: graševini vrhunskoj, graševini vrhunskoj
Mitrovac, sauvignonu, chardonnayu, merlotu (sva tri vrhunska), kvalitetnom
roseu, ledenoj berbi vrhunske graševine 2015. pridodala svoj najnoviji proizvod
-pjenušac. Valja reći da je Perak prvi napravio ledenu berbu još 1996., a i
prvi pjenušac Kutjeva je također je njegov proizvod. Graševina je
najzastupljenija sorta, ima je oko 70% u ukupnoj godišnjoj proizvodnji od oko
80.000 litara. Približno toliko - 70% je vrhunskih vina.
Perakova
vina su nekoliko godina među najprodavanijima u Vrutku, ali se mogu pronaći posvuda u Hrvatskoj. I u Zagrebu su u
desetak lokala. Vinarija je od svojih početnih izlazaka na domaću i međunarodnu
natjecateljsku scenu osvojila mnogobrojna priznanja; najviše zlata i velikih
zlatnih medalja na slavonskim smotrama - Kutjevo, Feričanci,Požega...ali i na
GAST-u, BonaViti Trnava, Mariboru, uz Decanterovo srebro 2012.godine.
Posebno je nadahnuto
o vinaru i njegovim vinima govorio školski kolega s Agronomije, vodeći stručnjak u hrvatskom vinarstvu prof.
Edi Maletić. Uputio mu je svojevrstan izazov da svakako bitno poveća količine
kada to bude mogao financijski pratiti. Jer šteta je, kaže Maletić, i za njega
i za hrvatsko vinarstvo da takav vrsni vinar ostane na sadašnjim količinama.
Promociju je
organizirao Vjeko Madunić koji je i autor priopćenja s tog događaja. Snimio
Marko Čolić
Nema komentara:
Objavi komentar