PREMIJERA U ZAGREBU: slavni istarski maslinari Chiavaloni,
upriličili su svjetsku premijeru svog najnovijeg, još posve mladog maslinovog
ulja u – Zagrebu! Ulja je u vinoteci Vivat fina vina Borisa Ivančića predstavio
Tedi, koji se s bratom Sandijem maslinarstvu posvetio prije više od dva
desetljeća.
Brojni gosti uživali su u kušanju ovog već sada izvrsnog
ulja, privlačne zelene boje i voćnih aroma, ekstra djevičanskog, dakako kao i
uvijek - pod motom „iz preše u Vivat“. U prezentaciju se uključila sirana Latus
iz Žminja supružnika Orbanić, njihov partner. Maja Orbanić na kušanje je dala
slavni sir Veli Jože, koji je dvaput bio hrvatski prvak, a i sir dozrijevan u
papru!
Berba maslina bila je prije 10-ak dana, uranila je ove
godine. Mladog ulja u boce atraktivnog dizajna napunili su 2500 litara, no Tedi
kaže da ubuduće planiraju i veću količinu. - Obnovili smo staru tradiciju, veli
Tedi, nekad su naše none čekale kod preše i odmah rabile tek isteklo ulje za
pripravu raznih jela. Ove je godine
glavna sorta buža, prate ju bjelica, pa rosignola/rosulja…Chiavaloni su u
Vodnjanu, imaju tu osim uljare i vrlo atraktivnu, ekskluzivnu kušaonicu. Sada
imaju već 8000 svojih maslina i još 5000
kooperaciji, u nekoliko manjih okolnih maslinika, s organskim uzgojem
.
Specijalizirali smo se za proizvodnju visokokvalitetnog
maslinovog ulja, reći će Tedi; hrvatsko tržište jest premalo, ali nam u prodaji
puno znači što smo iz Istre, koju godišnje posjeti mnogo turista. Ta izravna
prodaja na „kućnom pragu“ raste svake godine. Preko distributera dospjeli su i širom
Europe, pa čak i do Hong Konga i Japana…
Prezentaciju je sjajno zaključio Vivatov pjenušac (cava) Freixenet.
Podsjetit ću
i na svoj lanjski članak u Večernjaku: na 22. Biolu, ocjenjivanju maslinovih
ulja, OPG Chiavalon iz Vodnjana osvojilo je Extra zlatnu medalju za najbolje
organsko extra vergine maslinovo ulje na svijetu! To je vrhunsko u nizu
međunarodnih priznanja ovoj poznatoj istarskoj maslinarskoj obitelji.
Nema komentara:
Objavi komentar