utorak, 14. veljače 2017.



Koliko se razvilo istarsko vinarstvo, i koliko je važno na hrvatskoj vinskoj sceni, pokazala je manifestacija En primeur ovog ponedjeljka u zagrebačkom hotelu Esplanade. Sa svojim mladim malvazijama na prvom ogledu u javnosti pojavilo se 50-ak vinara/vinarija, a ponešto uglednih ih je i izostalo. Izazvali su veliko zanimanje vinoljubaca, Smaragdna dvorana bila je prepuna.
Mlade malvazije, od kojih mnoge još i nedovršene, nefiltrirane, i većinom će pričekati još koji tjedan pa čak i mjesec do punjenja u boce, oduševile su svojom kakvoćom. Berba 2016. pamtit će se; optimalni uvjeti dali su vrlo aromatična, voćnih aroma, bogata, puna vina, dobrih tijela i strukture, s nešto višim alkoholima nego obično, skladna: nadasve pitka i užitna. Neki su vinari predstavili i svoja starija godišta, malvazije odležane (u drvu), pa čak i u amforama (Kabola, koji je prvi u nas primijenio tu posebnu tehnologiju).  Raduje da se pojavilo i nekoliko debitanata, a još više što je podosta mladih nastavilo stazama svojih roditelja. I predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti istaknuo je da je lanjska berba za istarske vinare bila vrlo uspješna. Vina je predstavio sommelier Sandi Paris.
Istra je i jedna od kolijevki proizvodnje naših pjenušaca, a dojmilo se i da smo mogli kušati čak nekoliko pjenušaca spravljenih samo malvazije. Istarski vinari ponudili su i druga svoja vina, chardonnaye, muškate, crnjake…A pridružio im se i Marinko Vladić sa žlahtinom PZ Vrbnik. Uz to, maslinovo ulje predstavila je OL Istria, istarske sireve Špin.
Ovo već šesto kušanje mladih malvazija organizirali su Udruga Vinistra i Udruženje vinarstva pri HGK.
Na slici: N. Benvenuti (desno) i Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK ; Smaragdna dvorana bila je pretijesna; čuveni istarski položaji Grimalda i Santa Lucia

Nema komentara:

Objavi komentar