Premijera novih malvazija, graševina i pošipa u Esplanadi
U svom četvrtom izdanju „en primeur“ kušanje mladih
malvazija, graševina i pošipa iz berbe 2014. dokazalo je da je taj događaj
prerastao u velik, i komercijalno ozbiljan vinski skup. Tradicionalno u hotelu
Esplanade upriličili su ga, po francuskom uzoru, udruge Vinistra, Graševina
Croatica i Vino . Bila je to prigoda da se već sada razabere kakve je
rezultate polučila lanjska berba i da se počinju sklapati prvi komercijalni
poslovi.
Dalmacije
Nastupilo je čak 75 vinara, tako da su se uz glavnu
Smaragdnu dvoranu okupili i u dvije pokrajnje dvorane. Najviše je bilo
istarskih vinara – čak 46; nove malvazije i obilježja lanjske berbe predstavio
je sommelier Sandi Paris. Godina je bila za sve vinogradare teška, s mnogo kiše
a malo sunca, pa se u podrumu valjalo svojski potruditi. I - dobili smo pitke, svježe malvazije, s nešto
manje alkohola nego prijašnjih godina, no to im je vrlina. Predsjednik Udruge
Vinistra Nikola Benvenuti ističe da je ovakva manifestacija (koju je Vinistra i
pokrenula)korisna i vinarima i profesionalcima vezanim uz vino. Svjedoči o tome
i velik broj posjetitelja, njih više stotina u nekoliko sati trajanja priredbe.
S graševinama se predstavilo 17 vinara, članova udruge
Graševina Croatica, mahom iz Slavonije, Baranje i Podunavlja. Njen predsjednik,
vinar i enolog Vlado Krauthaker podsjetio je da je i tamo godina bila klimatski
vrlo teška, s mnogo kiše, a najviše su bili pogođeni vinari koji se bave
ekološkom proizvodnjom. No graševina je
kao sorta otporna, a vina će biti laganija, s manje alkohola i svježija, rekao
je.
Iz Dalmacije se pojavilo 12 vinara i vinarija, no ponajmanje
je bilo – pošipa?! Dominirali su plavci, bilo je i podosta rosea, ponešto
babića. Predsjednik njihove Udruge Ivica Kovačević kaže da je 2014. bila klimatski najteža u posljednjih
50 godina. Vina će biti laganija, svježija, pitkija, a uostalom to tržište i
traži.
Nema komentara:
Objavi komentar