VINO I TRŽIŠTE
Usporedno kušanje i naklonost potrošača
U zagrebačkoj Akademiji vina održana je još jedna tzv.
komparativna ili usporedna vinska degustacija. Kušana su i ocijenjena 33 vina – graševine,
malvazije i crne mješavine. Takve degustacije trebaju nam poslužiti u
strategiji razvoja tržišta i u razvoju kulture pijenja vina, obrazložio je dr.
Đuro Horvat, izvršni direktor za vino u Agrokoru. Cilj je kontinuirano praćenja kvalitete hrvatskih vina. Nekoliko puta godišnje organizirat će takve degustacije vina; za
početak na osnovama vrste, odnosno sorte,
oznake kvalitete, cjenovne pozicije i sl.,
pa potom regije ili podregije,
uspoređujući vina međusobno ili i s inozemnom konkurencijom.
Degustaciju je vodio sommelier Željko Bročilović Carlos; prvo su,
metodom do 100 bodova, ocijenjene graševine u litrenim bocama, potom kvalitetne
u buteljama od 0,75 l i na kraju vrhunske graševine – ukupno 20 uzoraka. I,
ugodno su iznenadila baš neka litrena vina; još prije nekoliko godina ta su
vina služila samo za gemište, čulo se, sada se mogu piti i sama, i uz prikladnu
hranu. Najbolje ocjene dobile su graševine od Krauthakera, Belja i Iločkih
podruma. U sljedećoj kategoriji odskočila je Iločka graševina, slijede je
Kutjevačka, Adžićeva i Beljska. Kod vrhunskih najbolja je graševina Belja, pa
Iločkih podruma, Kutjeva, Krauthakerova Vidim i Perakova. Vina su to s kojima
se možemo doista ponositi, konstatirano je, no jako je važno i pitanje cijena,
pogotovo u usporedbi s međunarodnom konkurencijom.
Kod malvazija ocjenom je odskočila izvrsna porečka Festigia, slijedi
je „obična“ Laguna te Cattunarova, a vrijedi zapamtiti i Benvenutijevu
malvaziju. U crnim kupažama prvo mjesto dijele Grabar M. Coronice i Agrolagunina Festigia Castello, slijede ih
Matoševićeva Grimalda i Josićev crnjak. Još je mnogo vinarija i podruma zaslužilo takvu „utakmicu“ pa s nestrpljenjem treba čekati novu komparativnu degustaciju.
Na slici Ž. Suhadolnika: Đ. Horvat
Nema komentara:
Objavi komentar