PLAVAC I PELJEŠAC
Dingačovih slavnih pola stoljeća
Prije točno 50 godina prvo hrvatsko vino steklo je
značajan međunarodni status, bio je to dingač od plavca malog s Dingača,
nažalost i danas nedovoljno internacionalno vrednovan
Vedran Kiridžija, jedan od najuglednijih proizvođača
ponajboljih hrvatskih plavaca i dingača, s Pelješca, podsjetio me prije
nekoliko dana na značajnu obljetnicu. Prije točno 50 godina, 13. svibnja 1964.
godine u Ženevi je zaštićeno 25 ha vinogradarskih površina na Dingaču (certifikatom
Međunarodnog ureda za zaštitu industrijskog, književnog i umjetničkog
vlasništva iz Ženeve “Bureaux Internationaux reunis pour la protection da la
propriete industrielle, litteraire et artistique Geneve”). Tako je dingač
postao prvo međunarodno zaštićeno (i to kao tada čuveno – s današnjim značenjem
vrhunsko) vino s područja tadašnje Jugoslavije, dakako i Hrvatske.
U nas je dingač zaštićen kao čuveni (vrhunski) još 1961. (slijedio
je također čuveni postup, s isto sjajnog, susjednog položaja Postup.) A tamošnja zadruga/vinarija
osnovana je 1902. Potomje; respektabilna
povijest.
Nedavno se dingaču posrećilo: na ovogodišnjem International Wine
Challengeu u Londonu, iznimno cijenjenom međunarodnom natjecanju najboljih vina
iz cijelog svijeta, Badelov Dingač 50°
osvojio je brončanu medalju; bila mu je to prva berba tog novog stila (harmoničnog
izbalansiranog tijela, zrelih, ali mekih tanina, elegantnog i toplog u ustima,
tako ga opisuju), a ime na etiketi duguje položaju vinograda i strmini koja
svakom posjetitelju Dingača ulijeva poštovanje.
Sudjelovao sam i u utjecajnom međunarodnom žiriju,
ocjenjivali smo vina Dubrovačko-neretvanske županije na nedavnom Dubrovnik
FestiWineu. Ne biste vjerovali, ali opravdano, na ocjenjivanje prijavljeni
dingači vrlo su loše prošli, njihovi proizvođači morali bi se zapitati što
zapravo žele s takvim svojim vinima? Šteta da se npr. gospar Kiridžija nije
natjecao – dao bi pravi odgovor.
Nema komentara:
Objavi komentar