VINARIJA BOŠKINAC
Degustacija četiri izvrsna paška crna vina
Boris Šuljić Boškinac u Sherry'su predstavio mješavine
svog caberneta sauvignona i merlota koje spadaju u vrh hrvatskih crnjaka
Ni bura ga nije spriječila da s Paga stigne u Zagreb;
ukrcao se na jedini trajekt koji je ove olujne srijede otplovio s otoka i s
dragocjenim teretom na vrijeme dospio na novinarsku degustaciju. Boris Šuljić
poznatiji po starom obiteljskom nadimku Boškinac donio je u vinski bar Sherry's
svoja slavna crna vina koja spadaju u sam hrvatski vinski vrh. Mješavina je to
caberneta sauvignona i merlota, jednostavno nazvana Boškinac Crno, iz četiri
berbe: sada na tržištu aktualne 2010. te '09, '07 i '06 ('08 nisu napravili). Na
žalost, tih starijih godišta minimalno je, kupiti se više ne mogu. Degustacija
za pamćenje, najkraće rečeno.Boškinčeva vinarija u sklopu je malog, raskošnog elitnog hotela, na atraktivnoj lokaciji okruženoj šumom i vinogradima, između Novalje i Stare Novalje. Vinograde je tamo posadio prije 15 godina, na zemljištu koje nije bilo obrađivano, na odmorenom tlu, što je omogućilo i maksimalno prirodan pristup uzgoju i tretmanu loze. Tlo je pjeskovito, što se odražava i u mineralnosti njegovih vina. Na 10 hektara od crnih sorata ima cabernet sauvignon i merlot, a od bijelih chardonnay, sauvignon, debit i, najvažniji, gegić. Stara je, to domorodna sorta otoka Paga kojoj je prijetilo izumiranje, i uvelike je baš Šuljićeva zasluga što je gegić opstao i ponovno se proširio.
Kao uvod i piće dobrodošlice u „crnu“ degustaciju poslužio je gegić, pomiješan s ostalim bijelim sortama iz lanjske berbe. I to vino radi vlastitim stilom, spontanom fermentacijom i produljenom maceracijom. Međutim, takva je mješavina slučajna, plod nevolje: lani je 22. lipnja jaka bura (iako je imanje brdom zaklonjeno od mora) nanijela toliko soli na grožđe da ga je desetkovala. Ime je vinu jednostavno – Ocu; svojevrsni homage ocu kojeg se Boškinac često i rado prisjeti. Ove pak godine takvo bijelo vino radit će samo od gegića.
Sve je na kušanje ponuđene crnjake radio svojim stilom; pa
ipak, teško se odlučiti za redoslijed jer se svako godište, ne samo zbog
utjecaja godina, odlikuje posebnošću. Iako snažnih alkohola, to se ne osjeti, kao
ni drvo, a sva bi ta vina mogla još dugo potrajati. Možda bih na prvo mjesto
ipak stavio berbu 2007., vino iznimne elegancije.
Šuljić kaže da je dosad čekao o četiri godine da Crno
dozrije prije puta na tržište, ubuduće će to produljiti na sedam godina.
Primjećuje i promjenu klimatskih uvjeta – berba sada počinje tjedan prije nego
prvih godina, merlot je lani brao već prvih dana rujna. Ručno obrađuje svaki
grozd, i to je preduvjet posebnosti vina; dan prije puta u Zagreb proveo je u
vinogradu, dobio je lijepu boju od sunca; mukotrpan je to posao.
Radi i ružičasto vino, a jednoga dana možemo se nadati i
prvom paškom pjenušcu, baš od gegića.
Nema komentara:
Objavi komentar