petak, 31. siječnja 2020.

Vinski univerzum Zagreb, prvi hrvatski festival za mlade vinare, održan je ovog četvrtka (30.1.) popodne u središtu Zagreba, u hotelu Dubrovnik. Vinski univerzum je obrazovno-promocijska vinska priredba. Glavni protagonisti festivala su mladi vinari u dobi od 18-35 godina koji svoja vina predstavljanju mladim posjetiteljima (18-35 god).
Cilj, ideja i nit vodilja festivala je edukacija, bolja promocija, kultura pijenja i umjerenost u vinu. Najvažnija je snažna edukativna nota festivala koja se ostvaruje kroz riječi i entuzijazam mladih vinara, kaže organizatorica Marija Vukelić.
I doista, bila je to prava, bogata revija raznovrsnih vina iz raznih hrvatskih vinskih regija, bilo je i vina iz Slovenije i BiH. Dominirale su graševine, ali je najzanimljivije bilo kušati rijetke, domorodne sorte. Pa je Bačić nastupio s rijetkom cetinkom, Cebalo s grkom iz Lumbarde a Ritoša i s malvazijom Dorata iz '15, koja je dva dana fermentirala, te s rijetkim muškatom ružom (slatkom). Voštinić – Klasnić koji je sa škrletom postigao visoke domete i potpuno afirmirao tu sortu i vino. Predstavio je škrlet iz ’12!, koja je bila posebna godina, te mješavinu škrleta (75%) i stare moslavačke graševine. Istrijan Poletti točio je roselu, rose vino od terana! U Grabovca je bila zanimljiva kujunžuša, a od Cmrečnjaka je iz Međimurja stigao pušipel. Iz Slovenije je stigla radgonska ranina! Iz ’19 od Plesingera. Iako je danas Festival pjenušaca, na istome mjestu, već se i jučer obilato pjenilo: Šember je zalistao mješavinom chardonnaya, bijelog pinota i žutog plaveca u brut izvedbi; Pavel je već njegov standard (90 % chardonnaya te žutog plaveca), a dopao se i rose od crnog pinota. Jagunić je imao premijeru Blanc de blancesa iz ’16 (godišnjak znači) kojeg je spravio nažalost samo 2500 litara, a pažnju su privukla i njegova narančasta vina, Amber Rizling i traminac.
Još je dakako bilo vina i vinara vrijednih kušanja, a puno je bilo i crnih vina, plavaca najviše. (foto J. Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar