utorak, 21. siječnja 2020.


Ove srijede (22.1.) tradicionalno se slavi Sv. Vinko, najveći vinogradarski svetak. Vinkovo, Vincekovo, Vinceluša…posebnim obredom obilježava se u svim hrvatskim vinskim regijama, od Baranje, Podunavlja, Zlatne doline, Bregovite Hrvatske (u zelinskom je kraju taj običaj i obnovljen), pa sve preko Istre do Konavala! Tamo će središnja proslava za taj kraj biti u vinariji Andre Crvika, obogaćena i njegovom posebnom pjesmom spjevanom sv. Vinku u čast. A slavit će se i u središtu Zagreba, na Novoj Vesi u Vinskoj kleti Kurtalj.
Vinkovo najavljuje početak nove vinogradarske godine i radova u vinogradima. Zato se obavezno zalazi među trsove, pa makar bio i dubok snijeg – ove godine to srećom nije slučaj. 
Slijedi poseban obred, režu se grančice loze i ostavljaju u kući, da kad propupaju najave grozdićima najave kakva će biti godina. Na trsove se vješaju (obavezno) kobasice, simbol rodnosti, a i slanina i druge suhomesnate delicije. Loza poškropi – posveti vinom ili pravi svećenik ili netko nadaren da odglumi tu ulogu – npr. popularni Blaž. Slijedi svirka, pjesma, pa obilna zakuska zalivana dobrim vinom…
Iz raznih vinarija i vinorodnih krajeva dobio sam pozive za ovu svečanost – od Iločkih podruma, Vina Belje, Zelinske turističke zajednice koja slavi u Kuriji Omilje, obitelji Puhelek Purek, Trdenića iz Popovače pa do zaprešićke udruge vinogradara, vinara i podrumara…A neki su već prošlog vikenda slavili Vincekovo, ili će to učiniti sljedećeg vikenda, zbog obaveza zaposlenih, ali Vinkovo je zapovjedani blagdan (jedan od pet godišnjih) i slavi se baš 22. siječnja.   

Nema komentara:

Objavi komentar