subota, 25. siječnja 2020.


Prva ovogodišnja Vinska srijeda, a 24. po redu, (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je u zagrebačkom baru Roots  -  na prvi veliki vinogradarski praznik, dan sv. Vinka -  zagorsku obiteljsku vinariju Petrač. 
U skladu s tradicijom Vincekova, predstavnik vinarije Nenad Surla donio je veliku granu loze iz vinograda i na licu mjesta je odrezao na tri manje grane - pročitana je zdravica za Sv.Vinka i za lozu, grane su se poškropile pjenušcem i stavile u vodu,  svi su poželjeli dobru i rodnu godinu, a u Rootsu će se pratiti razvoj grančica loze u sljedećem razdoblju.
Obitelj Petrač svoju djedovinu čuva na Hršak bregu, a prezime ima višestoljetnu povijest. Vino se u ovim zagorskim krajevima pilo oduvijek, pravilo se u kućnoj radinosti, dijelilo sa susjedima da bi se zajedno uživalo u lijepim trenutcima.   Tako je bilo i u obitelji Petrač. S vremenom su spojili manje parcele u jedinstveni vinograd obitelji Petrač i tako je stvoren preduvjet za suvremenu vinariju, s 10 hektara vinograda na Hršak bregu, od kojih najviše posvećeno crnim sortama cabernet sauvignon i merlot.
Uz nadaleko poznate crvene sorte, sve je veći uspjeh pjenušavih vina, od kojih je Rosé Bregh Petrač osvojio prestižnu titulu najbolje ocjenjenog ružičastog  vina 4. Salona pjenušavih vina Zagreb koji je i prvi kušan na prezentaciji u Rootsu.

Nema komentara:

Objavi komentar