petak, 7. lipnja 2019.


I svečano i radno udruga WOW (Women on Wine, Žene i vino) proslavila je svoj već osmi rođendan. Bio je to finale akcije "Što žene žele" koju su osmu godinu zaredom uspješno organizirale udruga WOW-ice.  Riječ je o svojevrsnom „ženskom“ izboru ponajboljih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini, pod dirigentskom palicom šefice i osnivačice Udruge Sanje Muzaferije.
Pobjednička vina biraju se u nekoliko razina i to u 5 kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina.
Izbor se odvija u nekoliko koraka. U prvom, širu listu za glasanje priprema netko od značajnijih hrvatskih sommeliera; ove godine to je bio Filip Savić.
U drugom, za vina s te liste, prema svojem ukusu, elektroničkom poštom priliku imaju glasati članice i simpatizerke udruge WOW.
U posljednjem, trećem, o pobjednicima u svakoj kategoriji odlučuje žiri na slijepom kušanju. Ove je godine finalno kušanje bilo u bistrou Jadranka u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. U žiriju su bile Ines Matić, Karin Rupena Perdec (sommelierke) i Doris Srpek (suvlasnica vinoteke Bornstein).
·        U finale su ušli:
Pjenušci  Blanc de Noir, vinarije Peršurić  i Pavel, vinarije Šember a pobijedio je - Blanc de Noir, vinarije Peršurić.
Bijela vina: Meneghetti White 2017.,  vinarije Meneghetti; Grimalda bijela 2015., vinarije Matošević i Škrlet 2017. vinarije Voštinić- Klasnić. A pobijedio je Meneghetti White 2017.
Ružičasta vina: Rosella Poletti 2017., vinarije Poletti i Rose Galić 2017., vinarije Galić. A pobijedila je Rosella Poletti 2017., vinarije Poletti.
Crvena vina: Fuga 2015., vinarije Dobravac; Santa Lucija crna 2015., vinarije Kozlović i Il Primo 2015., vinarije Fakin. A pobijedio je Il Primo, vinarije Fakin.
Desertna vina: Muškat Momjanski, vinarije Prelac i Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015., vinarije Krauthaker. A pobijedila je Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015., vinarije Krauthaker.
Ovogodišnji ukupni pobjednik je Il Primo, vinarije Fakin – a pobjednik će u društvu predsjednice udruge putovati u Baranju i mađarski Vilanyi.

Nema komentara:

Objavi komentar