srijeda, 22. svibnja 2019.


Izvrsna kuhinja, bogat i vrlo maštovit jelovnik odnedavno se nude u novom lokalu u srcu Zagreba.  Vlasnik bistroa Pomeri, u Varšavskoj ulici, Sergej Bulić odlučio se za to ime jer spaja prva dva slova osnovnih namirnica - povrće, meso i ribu. Orijentacija kuhinje je – transmediteranska – a svaka namirnica tretirana je na poseban način uz minimalno dodavanje začina.
Chef Goran Sertić, koji je došao iz Noela, a radio je i s istaknutim kulinarskim znalcem Dinom Galvagnom, svježe sezonske namirnice spaja u nova i zanimljiva jela. Većinu ponude na meniju čine riblja jela, a domaći kruh i tjestenine koje kuhari ručno izrađuju  poseban su doživljaj. Svemu treba dodati i lijepo uređen i ugodan ambijent.
U sve to mogli su se uvjeriti brojni novinari I blogeri koji su pozvani ovog utorka navečer na druženje na 3. Eno-gastro projekt Vino uz žlicu. Organizator je FAMA Mustafe Topčagića, s Renatom Cisar; a moderator je bio eno-gastro stručnjak  Domagoj Jakopović Ribafish.
Ponuđeno je sedam sljedova kuhanih jela s mora i kopna koja su sljubljivana s vrhunskim vinima. Uvodno su potočeni pjenušci Grasecco brut i ekstra brut Feravina. Ponuđeni su i,  kao aperitiv ili dižestiv, Aura likeri i rakije Teranino, Moscato, Biska i Travarica. 
Za barrique vina gotovo svi su čuli, ali za gljive možda i ne, priopćava M. Topčagić. A upravo je Barrique gljiva (shitake uz kozji sir i dimljenu ribu) dočekala goste uz spomenute Feravinove pjenušce.
Neki kažu 'tatar', a neki, pa i u Pomeríju 'tartar', ali u narednom slijedu nije bila riječ o goveđem bifteku nego Tuna tartaru, koji je izvrsno pratio Režekov as s Plešivice, Pinot crni 2017. Prešlo se na Juhu od šparoga i dagnji uz koju se sjajno pokazala Šipun Žlahtina 2018., Ivice Dobrinčića s Krka.
Iz Dalmacijavina, na stol je uz Sipu s bobom, melisom i špekom stigao Merlot barrique 2015., a predstavila ga je enologinja Kristina Pinkert, iz Baranje, odnedavno voditeljica vinarije Dalmacijavina u Drnišu. Tako je, kao iznenađenje večeri, natočeno hrvatsko vino poznate gruzijske sorte Rkaciteli 2018.
Na kontinent nas je vratio Rižoto s medvjeđim lukom, uz Rosé 2018. (cabernet sauvignon i portugizac) moslavačkog vinara Krešimira Trdenića.
Ipak, da sve ostane u morskom tonu pobrinula se kuhinja Pomeríja, iz koje je specijalno za ovu priliku stigao Naš brudet (bijela riba, rak), a izvrsno ga je dopunio korčulanski Merga Victa Pošip 2018. iz Smokvice, vino o kojem će se tek čuti pravi hvalospjevi. U neformalnom glasanju koje su se jelo i vino najbolje 'našli', ova kombinacija pokazala se pobjedničkom.
Mnogi iz generacije današnjih pedesetgodišnjaka i šezdesetgodišnjaka u svoje su vrijeme slušali grupu Deep Purple. Sada je došla prilika i za kušanje istoimenog deserta, po hrvatski: Duboko ljubičasto (cikla, suha šljiva, zeleni čaj, crumble), a dodatno su ga 'zasladili' vrhunskim Tramincem 2017. iz Iločkih podruma.
Ukratko, večer(a) za pamćenje. (snimke J. Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar