srijeda, 9. svibnja 2018.


Posljednjih desetljeća Ivica Perak ostavlja golem trag u kutjevačkom vinarstvu. Isprva kao glavni vinski protagonist u Kutjevačkom podrumu, i to od enologa do šefa…Poslije, s berbom 2012. otputio se iz Kombinata u privatni biznis, s vlastitim vinogradima i vinarijom.
U organizaciji Udruge WOW – Žene i vino – na čelu sa Sanjom Muzaferijom, upriličio je u Vivat Vinskom baru prezentaciju svojih vina – nekih već dobro poznatih, nekih novih…Sudjelovala je čitava obitelj Perak, predvođena uz Ivicu i s kćerkom Majom, također wowicom, a asistirala je Vivatova sommelierka Ivana Valić, i ona dakako wowica.
Krenulo se s legendarnim kutjevačkim graševinama, prvo onom poznatom s položaja Mitrovac (jednim od najboljih ne samo u kutjevačkom vinogorju nego općenito u kontinentalnom području). Uslijedila je nova graševina složena od grožđa s nekoliko tamošnjih položaja, potom kod Peraka rijedak sauvignon blanc, kojeg ima samo u malim količinama, jer je i trsova malo. Potom premijera Rosea, možda i najboljeg vina na prezentaciji, sastavljenog pola od sivog pinota te merlota i caberneta sauvignona. Zatim još jedna premijera – novog, mladog merlota, sjajnih voćnih aroma i okusa, po kupini npr., vina velikog potencijala i dugog vremena za dozrijevanje. Na kraju vino iznenađenja – prvi Perakov vrhunski predikat – ledena graševina! Sjajno vino u toj kategoriji u svakom pogledu. Ovom prigodom promovirane su i nove etikete, znatno uspješnije od dosadašnjih.
I na kraju – čuli smo za još jednu značajnu novost – u podrumu Perakovih već dozrijeva njihov prvi pjenušac, od graševine.
Ne treba ni posebno isticati da su degustaciju pratili domaći specijaliteti, od čvarkuše do tlačenice.        

Nema komentara:

Objavi komentar