subota, 12. svibnja 2018.


Ivan Jakovčić, pa Veljko Ostojić, uz poznate vinare Ivicu Matoševića, Franka Kozlovića, Morena Degrassija osnivanjem Vinistre u Poreču 1993. godine pokrenuli su preokret istarskog vinarstva. Dotad na niskim granama danas istarska vina uživaju ne samo domaći nego i svjetski ugled. Svjedoči tome  jubilarna 25. Vinistra koja se održava ovog vikenda u Poreču, s međunarodnim štihom, a uz vina, najvećim dijelom domorodnim malvazijama i teranima, izložena su i maslinova ulja, jaka pića i hrana, od sireva do pršuta.
Po količini vina Istra je danas druga hrvatska vinska regija, a na svečanom otvaranju ovoga petka ispred dvorane Žatika Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre zadovoljno je istaknuo „da smo uspjeli kreirati prepoznatljiv istarski brend, koji odražava našu tradiciju, kulturu i životni stil. S ponosom mogu reći da smo postali jedna od najpoznatijih europskih vinskih regija, a za to je trebalo puno rada, truda, ljubavi, ali i znanja i iskustva“. Benvenuti, i sam iz poznate istarske vinske obitelji, predsjednik ove Udruge vinogradara i vinara Istre naglasio je da sada imaju 120 članova.  
Na otvaranju je Istarskoj županiji predao posebnu zahvalnicu za dugogodišnje partnerstvo u razvitku vina u Istri, te posebna priznanja Gradu Poreču, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Ministarstvu poljoprivrede. Podsjećam i da je šampion ovogodišnje Vinistre Malvazija Gcru Marijana Armana.
Poseban gost ove je godine bio slavni vinski kritičar i ocjenjivač Steven Spurier (Decanter) koji je vodio radionicu sa osam malvazija uoči Vinistre. „Kušali smo vina s različitih pozicija Istre, stara od godinu do 12 godina, koja daju potpuno različite senzacije. Upravo je bogatstvo okusa ono što svijet danas traži. Malvazija je vrlo moderna, ali i iznimno kompleksna sorta“, zaključio je.  (snimke D. Dragosavac)  

Nema komentara:

Objavi komentar