četvrtak, 10. svibnja 2018.


Još jedna, već deveta, Vinska srijeda „Nakon posla“ (After Work) u organizaciji Marije Vukelić (Zlatne riječi). Ovoga puta u tradicionalnom Basementu u Tomićevoj organizirala je prezentaciju vinarije Monte Rosso. Zapravo ne samo vinarije, jer je riječ o golemom imanju na samom vrhu Istre, blizu Savudrije, točnije pokraj mjestašca Crveni Vrh – otkuda i ime na talijanskom. A posjed se smjestio u tri zemlje, na što su ponosni, kao i svi Istrijani – uz hrvatsku Istru i u Sloveniju i Italiju, oplakuje ga more Savudrijske vale/Piranskog zaljeva.
A taj položaj i posebno pogoduje uzgoju – bura sa sjevera, jugo, tramuntana, vjetar je stalan, a blagotvoran utjecaj mora do kojeg se teren spušta ni ne treba spominjati…K svemu tome – i tlo je odlično, nekadašnja iskrčena pustoš, puna kamene podloge koje vinu (malvaziji!) daje finu mineralnost…Uz nezaobilaznu istarsku malvaziju uzgajaju i u nas rijetko kome poznatu crnu sortu Montepulciano d'Abruzzo.
Na raskošnom imanju, koje tek očekuje puni turističko-ugostiteljski procvat, uzgajaju i bademe, smokve, trešnje i masline od kojih su počeli spravljati impresivno extra djevičansko ulje…Njihove proizvode predstavio je Slaven Deležan, direktor prodaje. Kušalo se dvije zanimljive malvazije, pune, kompleksne, drukčije nego one masovne na koje smo navikli; mladu iz lanjske berbe (početkom rujna!) i iz 2015. punjenu u magnum  boce koja je neko vrijeme bila i u baricima. No i uvod je bio sjajan – pjenušac Monteclassico od malvazije iz berbe 2015, spravljen klasičnom metodom.
I crnjak Monterosso Nero iz 2015. oduševio je, još posve svjež a kompleksan, elegantan, skladan, s voćnim tonovima; prijat će odmah ali ima i potencijal odležavanja.  
Sve to pratili su i slasni, primjereni zalogaji. (snimio Julio Frangen)     

Nema komentara:

Objavi komentar