petak, 25. svibnja 2018.


Novi nastavak u ovoj seriji Vinskih zvijezda:
ASSYRTIKO KIR YIANNI, 2016.
Florina, Grčka
Alkohol 13 %, cijena 94,50 kn
Nježno bijelo cvijeće; puno,čisto, uravnotežene kiseline. Fino. Uz pečenu teletinu, pohanu piletinu, bijelu ribu na žaru…
Vrutak ***











GRAŠEVINA POMALE, 2017. (ZOI)
Vinogradarstvo-podrumarstvo Krauthaker, Kutjevo
Alkohol 13 %, cijena 62,74 kn
Mlado vino, pitko, puno…
Roto dinamic












BELJE ROSE, 2017. (ZOI), polusuho
Vina Belje, Kneževi Vinogradi
Alkohol 12,5 %, cijena 38 kn
Lagan, ugodan rose, šećeri fino uklopljeni. Uz pikantnije meso s roštilja, čak i čobanac…
U vinariji











CONDE VALDEMAR, 2017. (ZOI)
Bodegas Conde Valdemar, Rioja, Španjolska
Alkohol 12,5 %, cijena 55,5 kn
Slamnato žute boje sa zelenkastim tonovima. Nos zatomljen, okus ravan, podosta kiselina, bezlično…
Vrutak











PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Ocjenjivano je u restoranu Noel. U žiriju su bili dr. Nina Levičnik, sommelierka;  Boris Drenški,  vinar;  Dino Kušen,vinski trgovac, te organizatori Marija Vukelić (Zlatne riječi) i prijašnji akteri, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić. Snimio J. Frangen.
Partneri: prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.
                            




Nema komentara:

Objavi komentar