četvrtak, 25. kolovoza 2016.



U slavnom krčkom gradiću Vrbniku otvoren je prvi vinski hotel – Vinotel Gospoja. Sagrađen je na mjestu konobe Gospoja poznate (po vinu) obitelji Toljanić, istoimene Zadruge, s dugogodišnjom tradicijom. Iza tog pothvata mnogočlana je obitelj Toljanić-Brusić, na čelu s Franjom Toljanićem.
Hotel je izuzetnog dizajna, uzdiže se iznad gradske plaže, a komponiran je od pet zgrada koje „oponašaju“ staru vrbničku gradsku jezgru. Autor je poznati riječki arhitekt Idis Turato. Gradnja je počela potkraj prošle godine i eto hotel je stigao primiti prve goste još ove sezone.   
Ima 22 luksuzno uređene sobe koje su nazvane po našim vinima, tj. sortama grožđa. Tako su na prvoj etaži sobe crnih vina – plavac mali, babić, sansigot/sušćan, brajdica...Iznad su sobe bijelih vina – malvazija, graševina, kraljevina, pošip...a na vrhu je pet ekskluzivnih soba (i predsjednička) prozvanih po – domorodnoj žlahtini, zaštitnom znaku i Vrbnika i ove vinarije. K tome, svaka ima ime po nekom dijelu Vrbničkog polja, npr. Žlahtina Sv. Duh, Žlahtina Sv. Mikul, Žlahtina Sv. Nedije...
Ukupno je 58 ležaja. Uprizemlju je restoran spojen s konobom za 220 gostiju; konoba je vrlo maštovito uređena, s obručima drvenih bačava na stropu, slikama vinograda, na zidu posloženom lozom...Uz restoran je i wellness i spa prostor. Investicija iznosi 35 milijuna kuna, dijelom su obiteljska sredstva te krediti HBOR-a i banke. Na velikoj svečanosti otvaranja, s mnogobrojnim gostima ove srijede, Franjo Toljanić je izrazio zadovoljstvo što je ovim projektom značajno unaprijeđen vrbnički i otočki turizam, ja bih dodao i kvarnerski, jer je riječ o pravom dragulju i velikoj novosti, što će zacijelo izazvati veliko zanimanje turista čitave godine.
Uz otvaranje hotela bile su još dvije premijere – zbirke pjesama „Se če imaš“ darovite 13-godišnje Marije Toljanić te njihovog novog proizvoda pjenušca „Gospoja“.  Upravo je otvaranjem goleme boce tog pjenušca (na slici) umjesto presijecanja vrpce i otvoren Vinotel Gospoja. (snimke Marko Čolić)  

Nema komentara:

Objavi komentar