četvrtak, 18. kolovoza 2016.



Nova serija ocjena Vinskih zvijezda.
ISTRIAN, 2015.
Veralda (L. Visintin), Brtonigla
Alkohol 14 %, 188 kn
Sjajno! Izvrstan miris, trešnja, jagoda, kupina, crna čokolada. Meko vino, mlado ali s osobinama zrelog; živo, puno, kompleksno. Uz bifek, divljač, pa i janjetinu. (refošk, ustvari teran; svjetski prvak!)
Vrutak ****










MOSCATO ROSE, (slatko)
Astoria, Italija
Alkohol 7 %, cijena 54 kn
Dopadljiv, koketan slatkast pjenušac. Fini miris šumskih jagoda i višnje; uz voćne kolače.
Roto dinamic ***











PINKERT CHARDONNAY NO 1 BOUQUET BARANJE, 2015.
Vina Pinkert, Suza
Alkohol 13,5 %, cijena 45 kn
Voćno i cvjetno, svježe, toplo.
Inkora S












Ocijenili smo i
SABION KK, 2014. (pošip)
Korta Katarina, Orebić
Alkohol 12 %, cijena 224,50 kn, Miva













PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivano je u Bistrou Esplanade 29. lipnja, uglavnom vina koja se atribuiraju kao ljetna. U žiriju su bili Jelena Šimić Valentić, sommelierka, Boris Drenški Bodren, vinar, Ivan Dropuljić, direktor međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Tomislav Radić, novinar, te organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Točio je Tomislav Klišanin.

Nema komentara:

Objavi komentar