utorak, 30. prosinca 2014.


Završna serija ocjena Vinskih zvijezda za vina primjerena blagdanskim trenucima:

LOUIS ROEDERER BRUT PREMIER
L. Roederer, Francuska
Alkohol 12 %, cijena 435 kn

Odlično: kompleksno, svježe, puno, slojevito, mineralno. Brioš, fini kvasci; tipičan vrsni šampanjac. Elegantno. Za svečane prigode.
Vino-trade ****

 
 
 
 

GRK BIRE, 2013.
F. M. Bire, Lumbarda
Alkohol 14 %, cijena 129 kn

Sjajno; bogato, kompleksno. Egzote, suhe smokve, rogač, mediteransko bilje. Ima i svježine. Zrelo, s izraženim karakterom.
Dropi Promocija d.o.o. ****

 
 
 
 
 
 

GRAŠEVINA VRHUNSKA, 2013.
Iločki podrumi d.d., Ilok
Alkohol 13,5 %, cijena 55 kn

Puno, bogato, sočno, kremasto, gusto, zrelo, toplo. Dosta bijelog i tropskog voća, i cvjetno. Uz bolja jela, npr. lososa.
Iločki podrumi maloprodaja ***

 
 
 
 
 
 


No 1, brut
Istenič  d.o.o. Bizeljsko, Slovenija
Alkohol 12 %, cijena 92 kn

Bogatiji miris, ali ga okus ne prati. Jednostavno, nepretenciozno. Ugodno suho.
Vrutak

 
 
 
 
 

 PROSECCO MILLESIMATO, brut
Tenuta S. Anna, Italija
Alkohol 11,5 %, cijena 107 kn

Lagano, lepršavo, vrlo jednostavno. Pitko, bez neke osobnosti. Ugodan aperitiv.
Bornstein

 
 
 
 
 
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
Ocjenjuje žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci…i to vina s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija s obzirom na ostatak šećera. Žiri zasjeda javno, pred posjetiteljima u ugostiteljskim objektima. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

ŽIRI: Jelena  Šimić Valentić, sommelierka i ugostitelj , Nikolina Šarlog, vinska trgovkinja, Siniša Lasan, pobjednik državnog prvenstva sommeliera, Tomica Tomac, enolog i vinar, te organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Ocjenjivano je u restoranu Katedralis.

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar