petak, 19. prosinca 2014.


VINA SVIJETA: Concours Mondial održava se dogodine na talijanskoj rivijeri
Počele su prijave za sljedeći Concours Mondial de Bruxelles! Jedno od najvećih i najpoznatijih svjetskih ocjenjivanja vina održat će se dogodine od 1. do 3. svibnja u Jesolu, poznatom talijanskom ljetovalištu. Na 22. izdanju očekuje se više od 8000 uzoraka vina (rekord je bio prije dvije godine u Bratislavi s više od 8200). Ocijenit će ih međunarodni žiri u kojem je 300 osoba iz 50-ak zemalja, među njima tradicionalno, već godinama i ovaj izvjestitelj.    
Sve je počelo 1994. godine u Brugesu u Belgiji, sa 840 uzoraka vina. Osnovao ga je belgijski vinski novinar Louis Havaux, a prije nekoliko godina naslijedio ga je sin Baudouin (na slici), iako je senior i dalje vrlo djelatan u pozadini i član je ocjenjivačkih komisija. Dugogodišnji je pak direktor Thomas Costenoble.
Concours se dugo potom održavao u Bruxellesu, a od 2006. svaki put u drugome europskome gradu i u drugoj europskoj državi - tako da je dosad obišao Lisabon, Maastricht, Valenciju, Palermo, Luxembourg, Guimaraes, Bratislavu, lani se pak ponovno bio vratio u Bruxelles.
Svako ocjenjivanje prate i stručni izleti u najznačajnije regije, u kojima se ljudi iz čitava svijeta upoznaju  s vinogradima, sortama i vinima. Ove će se godine upoznati s Venetom, s Bardolinom, Valpolicellom, Soavom i Proseccom. I danas je nezaboravan posjet dolini rijeke Douro u Portugalu, nezamislivi su to krajolici u kojima se s okolnih brda sve do obala goleme rijeke spuštaju vinogradi, i to na čak 26.000 hektara! To područje UNESCO je proglasio svjetskom baštinom. Značajan je bio i posjet Luksemburgu, jer o njihovom vinogradarstvu i vinarstvu znamo jako malo; pa ipak njihova su vina cijenjena,  dobivaju ih s oko 1300 hektara vinograda, a najatraktivniji su oni uz rijeku Moselle koja utječe u Rajnu. Slavni Schengen jako je i vinsko središte.
Hrvatska se vina natječu već godinama, lani u Bruxellesu zlato je osvojila Graševina Turković 2012. Kutjeva d.d., a srebra Kutjevo za traminac '12 i G. Kozlović za malvaziju Santa Lucia '11 i teran '12. Prijašnjih su godina zlatna odličja dobili Malvazija istarska Capo '10, graševina ledeno vino '09 i Maximo Bianco '10 Kutjeva d.d., a srebrna Capo Sagitarius '09 te Korlat cabernet sauvignon '08 i merlot '08 Badela 1862. Godine 2011. zlatni su bili Badelovi Korlat merlot '07 i syrah '07, vrhunska graševina '09 Kutjeva d.d., nije bilo srebra, a 2010. srebro je dobio Bolfanov rajnski rizling Primus '08 (jedino naše nagrađeno vino). Godinu prije srebrni su Bodrenov cuvee '07 i graševina Daruvar '07 izborna berba prosušenih bobica Badela 1862. Godine 2008. zlatni je daruvarski sauvignon '07 a 2007. kutjevački traminac izborne berbe bobica '03, a srebrna je graševina Križevci barrique '04 Badela 1862. Godinu prije zlatna je graševina De Gotho '04 Kutjeva d.d. a srebrni su Badelov dingač barrique '02 i kutjevački ledeni traminac '03.   

Pitanje našoj ukupnoj vinskoj djelatnosti: kada ćemo napokon svijetu i na ovaj način predstaviti Dingač, Baranju ili barem Istru?

Nema komentara:

Objavi komentar