nedjelja, 14. prosinca 2014.


Festival organskih i biodinamičkih vina treći put održan u Zagrebu
Label Grand Karakterre naziv je originalnog festivala organskih i biodinamičkih (ekoloških) vina, koji se već treću godinu održao u Zagrebu. U hotelu Westin predstavili su se vinari sa svojim vinima koji njeguju taj maksimalno prirodan način proizvodnje s raznih strana svijeta, iz 12 zemalja, od Gruzije do Argentine. Uspješan organizator priredbe koja je učvrstila Zagreb na međunarodnoj mapi  prezentacija ekoloških vina,  i najveće je okupljanje vinara organske orijentacije na području srednje i jugoistočne Europe jest Marko Kovač, direktor VinMedie.
I dobar odziv publike potvrdio je da i kod nas ima itekakvog zanimanja za ovakvu kapljicu, koja je sve jači trend u međunarodnim okvirima, a koja zbog posebne tehnologije, duge maceracije, izbjegavanja bilo kakvih dodataka pa čak i sumpora često ima narančastu i jantarnu boju, pa se ta vina nazivaju i narančastim. 
Zvijezda Festivala zacijelo su bili sjajni, vrhunski šampanjci obitelji Tarlant iz mjestašca Oeuilly, blizu Epernaya, dakle samog srca Champagne. Vinska im je osnova crni pinot, a godišnje proizvedu samo od 80 do 90.000 boca! Cijena im se kreće od 37 do više od 100 eura. Jasno da je riječ o pravom „ručnom radu“, šampanjcima kakvoće koja se rijetko sreće, a možda bi mogli stići i u Zagreb jer se za njihovu distribuciju zainteresirao Dino Kušen (Svijet vina).
 
Slabije nam poznata gruzijska vina predstavio je John  H. Wuderman V, vlasnik i direktor tvrtke Living Roots, Amerikanac koji je tamo boravio 17 godina kao slikar. Vinarstvo je u Gruziji staro 8000 godina, zacijelo je otuda krenulo na svjetski pohod; više od stotine je autohtonih sorata, egzotičnih i teško izgovorivih naziva, pa se tako moglo kušati mtsvane, chinori, saperavi, tavkveri, rkatsiteli (kojeg se uzgajalo i u nas)…Podsjetimo se da tehnologija dobivanja vina u amforama također potječe iz Gruzije.
Raskoš argentinskih (crnih) vina pokazao je osobno Andrej Razumovsky, vlasnik vinarije Alpamanta u slavnoj vinskoj pokrajini Mendozi. On je tamo prvi počeo biodinamičku proizvodnju, njegovi meki, kremasti, topli malbec, merlot, cabernet sauvignon…objašnjavaju zašto je Argentina svjetska vinska velesila.
Jaka je bila slovenska reprezentacija, s veseljem smo ponovno sreli veterana Branka Čotara, uživajući, uz ostalo u njegovoj autohtonoj vitovskoj, dojmljivom sauvignonu iz '09 a nadasve u nezaboravnoj malvaziji iz '04 koja je tek sada u punoj formi! I Prinčičeva vipavska vinarija Burja ponudila je izvrsnu, izvornu čistu malvaziju,nastalu bez uporabe kvasaca i ostalog kemijanja. Bračni par Blažič potvrdio je visoku klasu svojih vina.
 
Kod naših vinara zabilježili smo novost V. Krauthakera, impresivnu mješavinu zelenca i graševine '13, sa 30 dana maceracije.
Alzaška vina uvijek su povlastica za kušanje, i njihovih je vina na Festivalu bilo podosta, vinar Ch. Binner (sa suprugom Audrey vlasnik istoimenog podruma) briljirao je sa žutim muškatom i sivim pinotom, i njihovom mješavinom, a posebno s kupažom Selecsion de Grains Nobl iz 2001. S Mosela nam je Gernot Kollmann, vinar podruma Immich-Batterieberg, donio sjajne rajnske rizlinge iz vinograda starih 60 i 80 godina! U talijanskoj vinariji Casa Belfi pjenušavi prosseco od glere rade u amforama; slavna Casa Caterina iz područja je Franciacorta, tamošnji pjenušci dosižu kakvoću i popularnost šampanjaca; Aurelio del Bono na odležavanju ih drži od 5 do 15 godina.
Moglo se kušati i nekoliko sakea iz Japana, ali ne rakija kako mi doživljavamo to egzotično piće, nego više mješavine vina i voćnih sokova. Na kraju, bilježim i prvu javnu promociju novih vina s našeg tako zapostavljenog vinogradarskog otoka Suska – biser Sansego Moso od glere i žutog muškata i Sansego Bianco, žuti muškat. Čujemo i da obnavljaju nasade neponovljive, domorodne trojiščine.     

            

Nema komentara:

Objavi komentar