nedjelja, 19. listopada 2014.


VINSKA SCENA napokon je snažno oživjela, barem u Zagrebu; gotovo da nema dana - a počesto su i po dva događaja u istome danu – bez degustacija, prezentacija, promocija…Vinari, vinotekari, vinski trgovci, ugostitelji, sommelieri u potrazi su za dostojnim odgovorom agresivnoj promidžbi pivskog lobija.
Pa je tako dopredsjednica udruge WOW (Žene i vino) Marija Vukelić  osmislila sjajan projekt nazvan Abeceda finih zalogaja. Povremeno će sljubljivati vina, ponajprije hrvatske sorte i vinare s jelima koja im odgovaraju po – abecedi. Bit će to svojevrsno učenje, otkrivanje, svakoj će edukacijskoj večeri nazočiti vinar, od koga će se saznati sve tajne imena, tla, loze, grožđa, podruma, boce i čaše, kaže Marija… Prva Abeceda finih zalogaja - na slovo Ž - održana je u restoranu Pauza, u Preradovićevoj, već poznatom po dobro osmišljenim degustacijama.  Vinar domaćin bio je Ivica Dobrinčić, iz Vrbnika, koji je uz istoimenu žlahtinu svoje vinarije Šipun predstavio i vino rijetke, domorodne sorte kvarnerskih otoka – suščan/sansigot. Uz vinarstvo Dobrinčić se bavi za Vrbničko polje i otok Krk važnom proizvodnjom loznih cijepova žlahtine i rasadničarstvom.
Istodobno, u susjedstvu,  u lokalu Crta Wine&Coctails u Teslinoj, Loreena Meda, uz pomoć Mire Mirkovića predstavila je vina De Adami nevelike, ali vrlo zanimljive slovenske vinarije Zaloščan obitelji Slejko – s uvodnim autohtonim zelenom te merlotima iz '08, '03 i 1999. – ova potonja arhiva ostavila je i najjači dojam.
Vinoteka Bornstein, jedna od najstarijih u nas, sada s novom „posadom“, Doris i Ivanom Srpekom, uspješno nastavlja broditi našom vinskom scenom. Neumorni u promocijama, nakon sjajnih šampanjaca vinarije Collard-Picard već najavljuju za ovaj četvrtak poznatu pijemontsku vinariju Poderi Colla.
Na Trešnjevki u kratkom se vremenu među vinoljupcima i vinoznalcima etablirao vinski bar Sherry's coffee@wine lab, pod znalačkom palicom Ivane Šeremet i Maria Šimunovića; na vinskim događanjima tamo je nemoguće naći slobodno mjesto. Ovog utorka nastupa ugledna plešivička vinarija Korak s vertikalom svojih izvrsnih crnih pinota. 
Miro Mirković za ovaj četvrtak najavljuje prvu izložbu vinskih etiketa Marina Šubašića, pod nazivom Wine Fashion Show, u Cafe Leone Jazziliciousu u Zvonimirivoj, kojom prigodom će se vina uz prikladne zalogaje sljubiti i s glazbom.
Svakako valja spomenuti i sjajan start vinske škole sommelierke Jelene Šimić Valentić.
Svojevrsna kruna tjedna očekuje se u petak popodne na Vrhovcu, u restoranu Tač – festival tzv. narančastih, dulje maceriranih vina – Tač of Orange. U ovom osebujnom, popularnom no ne  kod svakoga prihvaćenom vinskom stilu i tehnologiji ogledat će se jaka ekipa ekipa slovenskih,talijanskih, hercegovačkih i hrvatskih vinara, a organizator očekuje da će ovakvo druženje postati tradicionalno.



 

Nema komentara:

Objavi komentar