nedjelja, 26. listopada 2014.

TAČ OF ORANGE: PROMOCIJA NARANČASTIH VINA


Bilo je to rijetko uspješno vinsko druženje: na zagrebačkom Vrhovcu, u odličnom restoranu Tač  organiziran je mini-festival tzv. narančastih vina,  imenom Tač of Orange. Organizatori događaja kojeg su nazvali Boutique vinsko druženje Orange of Tač, na čelu s Lucijom Bilandžić (Pleasure Seekers Croatia, savjetovanje i usluge u gastronomiji) polučili su pun pogodak: bili su i više nego zadovoljni – i izlagači i posjetitelji bili su sretni da su sudjelovali, a posebice kušači puni dojmova.
Odmah valja reći da ulaznica nije bila jeftina, ali i primjerena – 250 kuna – za što se dobilo uz degustaciju vina do volje i slasne, raskošne zalogaje iz kuhinje Tača (obitelj Miletić); prostorije su ipak bile tijesne, pogotovo kad se približila večer. Očito je pogođena formula kako privući posjetitelje koji znaju što žele i što očekuju.

Moram podsjetiti što je bio povod ovoj vinskoj prezentaciji: proizvodnja tzv. narančastih vina sve je popularniji trend kod zahtjevnijih vinoljubaca. Ime su dobila po boji – uglavnom narančastoj, možda je bolje reći i jantarnoj – kao plodu produljene maceracije grožđa nakon berbe, danima, pa i tjednima... Uz tu boju odlika su im i naglašene, čiste arome, osebujan, pun okus i nadasve što prirodniji postupak, bez kemijanja, čak i bez bez sumpora (?). Jesmo li to mogli upoznati u Taču? Apsolutno: vinari i vina bili su iz Hercegovine (šteta, bez osobnog predstavnika, Brkića), Hrvatske, Italije i Slovenije. Jakoj, pograničnoj slovensko-talijanskoj reprezentaciji uspješno se pridružila i hrvatska, od naših Plešivičanaca (Tomac, Šember), Moslavca Kosoveca, pa Istrana (Roxanich, Kabola, Clai) do Dalmatinca Bibića.
Zanimljivo je bilo i kušati (inače) uobičajene, omiljene sorte poput malvazije, rebule, chardonnaya, sivoga pinota…u posve drukčijoj izvedbi. Pa čak i škrleta, kojeg nam je Kosovec predstavio u neprepoznatljivoj, dojmljivoj varijanti Selekcija berbe '11. Skradinjanin Bibić nastupio je s klasikom Bas be Bas; slabije nam poznat Slovenac Rodica impresionirao je s jakom, punom malvazijom u stilu slavnog španjolskog sherryja; etablirani Čotar dominirao je s autohtonom vitovskom. Klinac iz Goriških Brda nastupio je s jakotom – a to je zapravo odgovor na u EU im zabranjen naziv popularne tamošnje sorte tokaj; takvo je ime zaštitio legendarni Stanko Radikon i potom omogućio kolegama i susjedima da ga i oni rabe. Klabjan iz okolice Trsta dopao se s malvazijom, susjed nam iz Bizeljskog Kelhar (Keltis) posebice s cuveeom extremis '10 od 5 sorata (chardonnay, sivi pinot, traminac, rajnski rizling i muškat otonel). Mladen Rožanić imao je i istarske premijere, nove berbe Antice i Milve '09 koja će u promet za Božić; Slovenac Terpin ponudio je izrazito jak sauvignon '06 kasne berbe, kod Cigoja prvi sam put s guštom kušao rijetku autohtonu slovensku sortu klarnica.
Tomac i Šember, naši klasični 'narančasti' predstavili su se u i u ljepšoj izvedbi, sa suprugama  Ivankom i Martinom; nakon Marina Markežića (ponudio uz amforu i malvaziju Unica) prihvatili su amfore, Tomci su napravili i pjenušac iz amfore, a Šemberi su uz ostalo oduševili raritetnim bijelim pinotom iz '02.
Pri kraju izložbenog rasporeda našli su se najviši „narančasti“ favoriti, sa slavnog Brda/Collia, i iz okolice. Iz vinarije Blažič, koju nenadmašno prezentira gđa Simona,  teško se odlučiti između jakota, pa rebule '06 sa čak 14,2 % alkohola (jedinstveno) ili Blaža (tokaj, chardonnay, rebula, bijeli pinot…). Giorgio Clai šarmantno je i veselo nastupio s dokazanim favoritima, Ottocentom bijelim i malvazijom Sv. Jakovom, iz '12. Veterani Prinčič (Bianco Trebež) i Radikon (Oslavje '07) davali su završni „tač“ ovoj priči, a s Mlečnikovim vinima trebalo je zastati, razmišljati i uživati…znam ih podulje vrijeme, prvi sam put sada uživao u vinu nazvanom Ana po noni/baki,  iz '09, većinom od chardonnaya, pa rebule, tokaja, malvazije. Uobičajeno već godinama, za moj ukus prednjače vina podruma La Castellada N. Bense – iako je tamo na Brdu jedna veća zvijezda, ja mu dajem prednost: rebula iz '08 i mješavina sauvignona, sivoga pinota i chardonnaya '09 bila su vina s kojima sam na kraju večeri „utvrđivao“ gradivo. 
I Lucija i Miletić očekuju da će ova priredba postati tradicijom: puna im podrška u tome. (snimke Julio Frangen)                  

Nema komentara:

Objavi komentar