četvrtak, 23. listopada 2014.


Vina vinarije Korak u samom su hrvatskom vrhu, i to već godinama. U toj obiteljskoj vinariji u mjestu Plešivica podno obližnjeg vrha, vinom i vinogradarstvom bavi se čitava obitelj, uz oca Velimira, enologa, stasa i sin, mladi enolog Josip. Nastoje na što prirodnijem uzgoju, na pažljivom i preciznom radu u podrumu, kombinirajući tradiciju i suvremene soznaje. Vinogradi su im na ponajboljim plešivičkim položajima, a vina su visoke kakvoće, cijenjena među znalcima. Po tim pozicijama nose i nazive, a na nadmorskoj su visini od 350 do 400 metara. Duga je obiteljska tradicija. Uzgajaju sauvignon, chardonnay, rajnski rizling, sivi i crni pinot, syrah, portugizac. Posebno je dojmljiv chardonnay uzgojen na kvascima, tzv. sur lie metodom.  


Imanje s podrumom na prelijepom je položaju s kojeg je nezaboravan pogled na amfiteatarske plešivičke vinograde. Vrijedi doći i samo radi toga i vina, no Koraki, pri čemu je nezamjenjiva uloga supruge Mirjane, goste će ponuditi i izvrsnim domaćim specijalitetima, s neprikosnovenom patkicom kad je sezona.
U vinskom baru Sherry's na Trešnjevki Josip Korak održao je prezentaciju njihovih crnih pinota. Nakon pića dobrodošlice – chardonnaya iz 2008 – krenulo se s pinotom '12, koji je na tržištu otpije mjesec dana. Uslijedili su potom crni pinoti iz '11, pa '09, '07 i '06, prave poslastice, tim više što ih je još u minimalnim količinama. Pinota crnog imaju oko 6000 trsova, na odličnim položajima Križevac i Cimbuščak.  (snimke Julio Frangen)   

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar