četvrtak, 4. rujna 2014.


U samostalnoj akciji Vinskog kluba Vinske zvijezde ocjenjujemo vina iz maloprodaje, s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjujemo na javnim mjestima, u lokalima, dakako anonimne uzorke. Ovoga puta stručni žiri ocjenjivao je u Bistrou Karlo u Gundulićevoj ul.
Ne ocjenjuje se sorta, ne spominje se regija, zna se samo godina berbe i stupanj ostatka šećera. Rabimo metodu do 100 pozitivnih bodova; uz organizatore iz Vinskog kluba, specijalizirane novinare (V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik), u žiriju su priznati stručnjaci, enolozi, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, vinari…Prag za priznanje vinskim zvijezdama samo je srebrno odličje, ispod toga ne objavljujemo bodove. Biramo i Vino mjeseca. Dajemo kratak, zajednički opis vina, konačna je ocjena prosjek. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.


CHENIN BLANC SPIER, 2012.
Spier Wines, JAR
Alkohol 12,5 %, cijena 36,90 kn

Atraktivan herbalan miris. Skladno, ljupko, pitko, kompleksno, elegantno. Mekano, toplo, dinamično.
Vrutak ****  J

 
 
 
 
 
GRAŠEVINA, 2013.
Podrumi Krešić, Vukovar/Šarengrad
Alkohol 12,6 %, cijena 40 kn

Živo, svježe, pitko, fina kiselost. Voćno, zrela marelica. Odličan sklad. S bijelim mesom i umakom s gljivama.
Točionica Krešić, V. Gorica ***

 
 
 
 
 
G. TOČKA BY GALIĆ, 2013.

Galić d.o.o., Velika
Alkohol 12,5 %, cijena 49,50 kn

Bolje u nosu, bobičasto voće, kupina, trešnja. Trpko, herbalne note. Uz čobanac.
Miva galerija vina

 
 
 
 
RAJNSKI RIZLING LAŠKOVEC, 2013.

Korak, vinogradarstvo i vinarstvo, Plešivica
Alkohol 12,5, cijena 80 kn

Ugodnog mirisa, citrusi, trave, bijeli papar. Nekome će se povišena kiselost dopasti, nekome ne, jer prelazi u reski ton. Osvježavajuće.
Vinarija Korak

 
 
 
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Ocjene niže od srebrne medalje ne objavljujemo. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
ŽIRI: U žiriju su bili organizatori Vito Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik, te drugi ocjenjivači: Ivo Dropuljić, direktor Međunarodnog festivala Vino.com, Darko Lugarić, ugostitelj i sommelier i Saša Špiranec, vinski publicist.

 

 

 

                                                                                

 

Nema komentara:

Objavi komentar