srijeda, 16. travnja 2014.


 
Vina za Uskrs; Perakova graševina Vino mjeseca

Nove ocjene iz 2. ciklusa naših Vinskih zvijezda: predlažemo vina za Uskrs. K tome, Perakova graševina Mitrovac najbolje je ocijenjeno vino ovog mjeseca.

GRAŠEVINA MITROVAC PERAK, 2012.

Perak d.o.o., Kutjevo

Alkohol 14,6 %, cijena 45 kn

Odlično, bogato, puno, raskošno, kompleksno. Fina nota botritisa. Puno tijelo. Skladno.

Vrutak J****CHARDONNAY PREMIUM SUR LIE,   2011.

J. Antunović, Dalj

 Alkohol 13,9 %, cijena 97 kn

Bogat miris. Slojevito, kompleksno u okusu, snažno, elegantno. Još fino svježe, suho, harmonično. Grije. Kruška, zrela jabuka.

Vintesa ****


 

MUŠKAT RUŽA VINA LAGUNA, 2012.
Agrolaguna, Poreč

Alkohol 13,4 % (slatko), cijena 60 kn

Još uvijek rijetko (istarsko) vino. U mirisu ruža, jorgovan, u okusu mali nesklad; blago oporo, sladi. Vino za posebne prigode.

Superkonzum

PETIT GIRAUD, 2011.

Ch. Giraud, Sauternes, Francuska

Alkohol  13 % (slatko), cijena 99,90 kn

U okusu puno, čvrsto. Sklad šećera i alkohola. Komercijalno. Uz kolače, kremšnite.

Dobra vina
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J

ŽIRI: Ocjenjivali smo u Wine baru Dobra vina, u žiriju su bili organizatori iz Vinskog kluba Vito Andrić, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik, te drugi ocjenjivači: Josip Muhar, ugostitelj, sommelier, Ivana Rendulić, enologinja, Tomislav Tomac, vinar i enolog i kao svjedokinja Ana Hranilović, enologinja. Točio je sommelier Tomo Lozančić. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

Ocjenjujemo  vina iz maloprodaje, domaća i uvozna. Nagrade su od srebrne medalje do Velike zvijezde; prag za priznanje vinskim zvijezdama samo je srebrno odličje, ispod toga ne objavljujemo bodove. Ocjenjujemo na javnim mjestima, dakako anonimne uzorke. Ne ocjenjuje se sorta, ne spominje se regija, zna se samo godina berbe i stupanj ostatka šećera. Dajemo i kratak, zajednički opis vina, konačna je ocjena prosjek.
Nema komentara:

Objavi komentar