Velikan hrvatskog vinarstva Vlado Krauthaker nakon dugo
vremena gostovao je u Zagrebu. Ugostila ga je Jelena Šimić Valentić u svom
Boutiqueu vinske kulture Pupitresu, u Frankopanskoj. Ovaj rodom Međimurac novi
je zavičaj našao u Kutjevu, gdje je i ostvario zavidnu vinsku karijeru. Prvo u
Kombinatu, kao enolog, u kojem je prošao razne, sve više funkcije, a potom,
početkom 90-ih i kao privatnik.
Na glasu je po svojim brojnim etiketama, kao nitko u nas, a kako i ne bi
kad obrađuje 39 sorti u svojim vinogradima, uokolo Kutjeva. Sve su to poznati
položaji, naročito Mitrovac, pa Venje, a glavna mu je sorta graševina. Razumljivo,
jer je čak 62 posto ima u Slavoniji; a ukupno 26 u čitavoj Hrvatskoj.
Degustacija je počela s u nas a i u svijetu rijetkim zelencem,
kojeg su vratili u Kutjevo – ima ga na 5 ha, a u svijetu tek oko 200 ha. Iz
berbe je 2018., sa 12,5 % alkohola, ugodno je to, pitko i elegantno vino, finog
mirisa i dobrog tijela. Na žalost, svega ga bude dvije do tri tisuće boca;
izvozi ga u Francusku. I inače Krauthaker puno izveze svojih vina. Slijedila je
odmah graševina Mitrovac, ’18, 13,5 %, s trsova starijih od 35 godina. Potom
također rijedak neuburger, veli Vlado skoro ga i nema na tržištu – 3000 boca,
pola od toga ide u Češku; „bolji je od većine burgundskih“. Bogat je na nosu,
osjeti se tropsko voće; vrlo je svjež, mineralan – sjajno vino.
Na redu je klasika – chardonnay, Rosenberg, 13 %. Kraut ga
ima na pet hektara plus s još dva hektara od kooperanata. I njega više od 20
posto ode u izvoz. Bogat je nos, orašast, kremast; dugo boravi na talogu, sve
do sljedeće berbe!
Uslijedili su crnjaci: Pinot crni, ’17, 13 %; najpotentniji
je za Kutjevačko vinogorje, ističe Krauthaker; „uzgoj je težak ali su odlični
rezultati“. Potom opet rijedak blauburger ’18, 14 %, plod portugisca i frankovke,
s jednog hektara. A iza njega još rjeđi u nas nebbiolo, 2017., 14 %. Sa 45. je,
slavne svjetske paralele, sorta tipična za Pijemont. Vino je to vrlo voćno, ali
i animalno, koža se osjeti. Tek je 7-8 godina na tržištu; imaju ga samo 1500
boca; Krauthakeri sade nove vinograde (u poslu su i kćerka Martina i zet).
Klasičan je pak merlot – 2017., 14 %. Još je mlad; vrlo je
voćan, bobičasto i šumsko voće…dugo je još godina pred njim. Onda najbolje od
crnih vina, neobičnog imena – Mercs. Od kupaže merlota i caberneta sauvignona,
sa 10 % caberneta franca. Odličan!
Vratili smo se potom (uvjetno) bijelim vinima – Graševina Kuvlkakhe
ustvari je narančasto vino (inspiracija od kultnog Gravnera), macerirano bez
sumpora (!) 90 dana! Zabilježio sam: izvrsno, pitko, elegantno vino; pred njim
su tek godine dozrijevanja.
I za kraj slatkiš: graševina izborne berbe prosušenih
bobica, dakle najviši rang predikata, iz 2017., sa čak 14,5 % koji se ne
osjete; sa više od 96 Oechsla, ostatkom od 153 grama šećera. Poslastica.
Nema komentara:
Objavi komentar