Više
od 750 posjetitelja, među kojima su bili vlasnici zagrebačkih hotela,
restorana, vinoteka, poznati sommelieri, novinari, a i „obični“ vinoljupci uživalo je ovog
ponedjeljka (10.2.) u En Primeuru, premijeri malvazija berbe 2019., koja se
tradicionalno svake veljače organizira u zagrebačkom hotelu Esplanade.
Čak
67 vinara iz svih dijelova Istre, među kojima i zvučna imena vinske scene, i
ove su godine po uzoru na slična kušanja u Francuskoj, predstavili mlade
malvazije dok su još u bačvama i cisternama, a prema riječima Nikole
Benvenutija, predsjednika Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre,
riječ je o iznimnoj berbi koja će sigurno dati velika vina.
„Malvazija
kao istarski brend postala je atraktivan turistički proizvod, a prema
procjenama čak 200 tisuća gostiju u Istru dolazi zbog naših vina. Istraživanja
su pokazala da je eno-gastro ponuda među prva tri motiva dolaska gostiju u
Hrvatsku. Takvi gosti dolaze već početkom ožujka, ali i u kasnu jesen što
znatno produljuje pred i posezonu“, istaknuo Benvenuti.
„Ako
Austrija za marketing svojih vina izdvaja godišnje više od 8 milijuna eura onda
to, sukladno svojim mogućnostima, treba i Hrvatska jer za nas vino nije samo
prehrambeni i potencijalno važan izvozni proizvod, nego igra snažnu ulogu i u
turističkoj ponudi te doprinosi brendiranju Hrvatske kao eno-gastro turističke
destinacije“, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i
turizam HGK, na otvaranju.
Izostao
je rijetko koji poznati vinar, a upoznali smo i mnogo novih, mladih vinara i
vinarija koji su se opredijelili za ovu zahtjevnu ali i privlačnu profesiju;
primjerice Marčeta (Fažana), Pervino (Novigrad)…Osim ladih, moglo se kušati i
malvazije starijih godišta, poneke nastale i posebnim tehnologijama, maceriranjem,
a i vina od drugih sorata, ako i ružičasta i crvena. Ali, malvazije nisu
nadmašila…
S
domorodnim sortama nastupili su i vinari s Krka, dakako sa žlahtinom – i ovaj
put zabljesnula je Sveta Lucija Antona Katunara. U jakom sastavu nastupili su i
Prigorci, sa već slavnim kraljevinama iz zelinske okolice. Također, mogao se kušati i domorodni škrlet.
A već na ulazu u
Smaragdnu dvoranu posjetitelje je dočekao Jelenić i vrhunski istarski pršut.
Meteorološki vrlo povoljna vinogradarska godina dala je
malvazije iznimnog potencijala u svim dijelovima Istre, zaključeno je na već
tradicionalnoj vinskoj radionici „Malvazija kroz različite terroire Istre“, uoči
En Primeura.
Voditelj radionice, poznati hrvatski sommelier Emil Perdec istaknuo
je da ove godine dominira tipična boja za malvaziju. „Bez obzira s kojeg
terroira dolaze, a na poluotoku ih imamo čak pet – južnu, zapadnu,
sjever-sjeverozapadnu, centralnu i istočnu Istru, u vinima dominira klasična
zelenkasto-žuta boja. Vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih
karakteristika, dominantnih mirisa svježe breskve, marelice, jabuke, tropskog
voća, koji se ponegdje isprepliću s mirisima bijelog cvijeća i akacije, pa čak
i cvjetno-herbalnim aromama. Vina su ugodno svježa, srednjeg tijela i prate
mirisne karakteristike“, zaključio je Perdec, a javlja PR Alma Radoš.
„Kvaliteti ovogodišnjih vina pridonijele su umjerene ljetne
temperature bez većih ekstrema. Kasnilo je dozrijevanje pa se prvi put u
posljednjih desetak godina grožđe bralo desetak dana kasnije od
uobičajenih termina“, kazao je Benvenuti. (Foto Tomislav Smoljanović)
Nema komentara:
Objavi komentar