srijeda, 5. veljače 2020.


Nakon šest uspješnih eno gastro večeri s 'Vinom uz žlicu' tijekom prošle godine, bilo je vrijeme za mali predah - s 'Vinom uz slasticu', odnosno 'Slastovnik i vina'. Domaćin je bila kavana Procaffe (Tkalčićeva 54) u Zagrebu gdje je u njihovom Wine baru u podrumu, uz pet odabranih vina, predstavljeno pet slastica iz njihove proizvodnje. Voditelj Procaffea je Tomislav Teklić,

Degustacija je počela sa Cheese cakeom sa zrncima šipka i suhim Škrletom Lagena Winery 2019, kojeg je osobno predstavio moslavački vinar Sven Đozo. Ovo je bila prilika da predstavi i rebranding svoje vinarije, koja je ranije bila poznata po nazivu Ilovčak, vinogradarskom položaju pokraj Kutine. Pod škrletom imaju 3 ha.
Iz zagorske Hrašćine stigao je Tomislav Bolfan, pionir hrvatskog eko vinarstva, sa 15 godina „staža“ koji je uz Tiramisu preporučio svoj poluslatki Riesling Primus Bolfan 2015, dvostruki osvajač bronce na londonskom Decanteru. U Procaffeu su posebno ponosni na svoj Tiramisu kojeg, pak, nije lako 'pomiriti' s vinom, ali Bolfan je nepogrešivo procijenio da se s bogatstvom okusa ove slastice sasvim dobro nosi njegov pravi 'petrolejski' Riesling. A Bolfan ističe da je pred tim vinom budućnost, i 10-ak godina; odnjegovan je u velikim drvenim bačvama.  Tu su kombinaciju novinari proglasili i najboljom na prvom 'Vinu uz slasticu', kojeg su organizirali prijatelji vina Renata Cisar i Mustafa Topčagić (na slici).
Polusuhi Rosé 2018 Belja, od pinota crnog i cabernet sauvignona sljubljen je Panna cottom.
A što bi bile slastice bez fino perlanih mjehurića, pita Topčagić? Odgovor na to dala je Vinarija Jagunić s Plešivice. Čast da predstavi pjenušac La Bulle Rosé dobio je najmlađi član - Zvonimir Jagunić - koji se izvrsno snašao u toj ulozi. Ovaj ekstra sec pjenušac od portugisca i crnog pinota, proizveden klasičnom metodom, pio se uz Savijaču sa šumskim voćem.
Premijerno 'Vino uz slasticu' okončano je uz premijerno vino - Rubin Pinot noir Fadan 2018. Ovo je bilo prvi put da se Vinarija Fadan iz Zasadbrega kod Čakovca predstavila u Zagrebu za što je zaslužan veliki promotor međimurskih vina Marko Havaši. Vinar Igor Škvorc ugodno je iznenadio svojim laganim i pitkim Pinotom crnim, koji se izvrsno složio s Čokoladnom tortom Tkalča. Za ovu vinariju. nazvanu po Fadan bregu na kojem su vinogradi, sigurno će se još čuti.
'Vino uz slasticu' kao i dosadašnja 'Vina uz žlicu' pratila je destilerija Aura iz istarskog Buzeta sa svojim Karbun Ginom, Teraninom te likerima od divlje kruške i suhe smokve.
Foto: Nikola Zoko i Marko Čolić


Nema komentara:

Objavi komentar