Nakon šest
uspješnih eno gastro večeri s 'Vinom uz žlicu' tijekom prošle godine, bilo je
vrijeme za mali predah - s 'Vinom uz slasticu', odnosno 'Slastovnik i vina'.
Domaćin je bila kavana Procaffe (Tkalčićeva 54) u Zagrebu gdje je u njihovom
Wine baru u podrumu, uz pet odabranih vina, predstavljeno pet slastica iz
njihove proizvodnje. Voditelj Procaffea je Tomislav Teklić,
Degustacija
je počela sa Cheese cakeom sa zrncima šipka i suhim Škrletom Lagena Winery
2019, kojeg je osobno predstavio moslavački vinar Sven Đozo. Ovo je bila
prilika da predstavi i rebranding svoje vinarije, koja je ranije bila poznata
po nazivu Ilovčak, vinogradarskom položaju pokraj Kutine. Pod škrletom imaju 3
ha.
Iz zagorske
Hrašćine stigao je Tomislav Bolfan, pionir hrvatskog eko vinarstva, sa 15
godina „staža“ koji je uz Tiramisu preporučio svoj poluslatki Riesling Primus
Bolfan 2015, dvostruki osvajač bronce na londonskom Decanteru. U Procaffeu su
posebno ponosni na svoj Tiramisu kojeg, pak, nije lako 'pomiriti' s vinom, ali
Bolfan je nepogrešivo procijenio da se s bogatstvom okusa ove slastice sasvim
dobro nosi njegov pravi 'petrolejski' Riesling. A Bolfan ističe da je pred tim
vinom budućnost, i 10-ak godina; odnjegovan je u velikim drvenim bačvama. Tu su kombinaciju novinari proglasili i
najboljom na prvom 'Vinu uz slasticu', kojeg su organizirali prijatelji vina
Renata Cisar i Mustafa Topčagić (na slici).
Polusuhi
Rosé 2018 Belja, od pinota crnog i cabernet sauvignona sljubljen je Panna
cottom.
A što bi
bile slastice bez fino perlanih mjehurića, pita Topčagić? Odgovor na to dala je
Vinarija Jagunić s Plešivice. Čast da predstavi pjenušac La Bulle Rosé dobio je
najmlađi član - Zvonimir Jagunić - koji se izvrsno snašao u toj ulozi. Ovaj ekstra
sec pjenušac od portugisca i crnog pinota, proizveden klasičnom metodom, pio se
uz Savijaču sa šumskim voćem.
Premijerno
'Vino uz slasticu' okončano je uz premijerno vino - Rubin Pinot noir Fadan
2018. Ovo je bilo prvi put da se Vinarija Fadan iz Zasadbrega kod Čakovca
predstavila u Zagrebu za što je zaslužan veliki promotor međimurskih vina Marko
Havaši. Vinar Igor Škvorc ugodno je iznenadio svojim laganim i pitkim Pinotom
crnim, koji se izvrsno složio s Čokoladnom tortom Tkalča. Za ovu vinariju.
nazvanu po Fadan bregu na kojem su vinogradi, sigurno će se još čuti.
'Vino uz
slasticu' kao i dosadašnja 'Vina uz žlicu' pratila je destilerija Aura iz
istarskog Buzeta sa svojim Karbun Ginom, Teraninom te likerima od divlje kruške
i suhe smokve.
Foto: Nikola
Zoko i Marko Čolić
Nema komentara:
Objavi komentar