četvrtak, 9. kolovoza 2018.


Novi nastavak u novoj seriji Vinskih zvijezda:
KALAZIĆ CHARDONNAY CLASSIC, 2015.
Kronos d.o.o., S. Kalazić, Osijek, Batina
Alkohol 13 %, cijena 40 kn
Prelijepa zlatna boja. Još svježe, puno, kompleksno. Trajnog okusa. Živo u svim elementima, pitko, skladno. Gastro preporuka:  Uz pečenu puricu, kečigu, oradu, teletinu.     
U vinariji ****










PUŠIPEL PRESTIGE, 2016. (ZOI)
Dvanajščak-Kozol, Dragoslavec, Međimurje
Alkohol 13,5 %, cijena 85 kn
Kompleksno, puno, moćno vino. I okus i tijelo skladnipiletina u umaku od meda, ozbiljna mesna jela.
U vinariji ***
MALVAZIJA ISTARSKA, 2017.
CO, M. Coronica, Koreniki, Umag
Alkohol 13 %, cijena 77,50 kn
Svježe, mlado. Jednostavno, herbalno, pomalo grubo, pomalo sladunjavoGastro preporuka:  uz bijelu ribu, carpaccio od bijele ribe, perad…
Miva










ADŽIĆ GRAŠEVINA, 2017.
A. Adžić, Kutjevo
Alkohol 13 %, cijena 68,50 kn
Živahno, puno, ugodno svježe; žuto voće. Uz tjesteninu s bijelim umakom, meke sireve.
Miva











PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Tradicionalno uoči ljeta, u Le Bistrou hotela Esplanade održano je ocjenjivanje za novu seriju Vinskih zvijezda. Mnoga vina bila su primjereno – ljetna. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Nikola Šember, mladi vinar koji je debitirao u ovome poslu, Ivica Šneler, glavni Esplanadin sommelier, te Marija Vukelić, organizatorica (Zlatne riječi) i specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić (predsjednik žirija). Posluživao je Tomislav Klišanin. Snimio J. Frangen.
Partneri: prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.

Nema komentara:

Objavi komentar