četvrtak, 16. kolovoza 2018.


Novi nastavak u novoj seriji Vinskih zvijezda:
PETULA LUBERON ROSE, 2017.
Marrenon, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 75,50 kn
Privlačna svijetla provansalska boja. Okus jagodica, manga. Pitko, užitno.  Kao aperitiv i uz punjeni cvijet tikvice, provansalsku salatu…(syrah 95 %, grenache)
Miva **** J)









LA VIEILLE FERME, Recolte 2017.
La Vieille Ferme, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 50 kn
Pitko, užitno, lijepa svijetla provansalska boja. Na nosu ribizl, trešnja, citrus.  Skladan miris i okus, svježe. Fino vino i samo za pijuckanje. Uz hladna predjela, rižoto s kozicama, tjesteninu sa škampima, trlje na žaru…Bod do zlata…
Vivat fina vina *** J)









L'OSTAL ROSE, 2017.
Domaine JM Cazes, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 49,90 kn
Lijepa svijetla boja, nježan miris, pitko, užitno. Skladno. Kao aperitiv, za rižoto s kozicama, salatu s rajčicama…(syrah, grenache)
 Vrutak ***










TOMIĆ OPOLO NOBILE, 2017.
Bastijana d.o.o., (A. Tomić), Jelsa
Alkohol 13 %, cijena 50 kn
Pitko, usklađeno; svježe, živahno, užitno…Voćno, crveno voće. Uz ljetne salate, pa čak i pikantnije kobasice. 
U vinariji ***











PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J) odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Tradicionalno uoči ljeta, u Le Bistrou hotela Esplanade održano je ocjenjivanje za novu seriju Vinskih zvijezda. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Nikola Šember, mladi vinar koji je debitirao u ovome poslu, Ivica Šneler, glavni Esplanadin sommelier, te Marija Vukelić, organizatorica (Zlatne riječi) i specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić. Posluživao je Tomislav Klišanin. Snimio J. Frangen.
Partneri: prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.
                     




Nema komentara:

Objavi komentar