Velebit i Krk „preskočili“ su more koje ih dijeli i u
drevnom Senju upriličili rijedak susret. U atraktivnoj i slavnoj utvrdi Nehaj
Marija Vukelić, šefica tvrtke Zlatne riječi i osim toga posvećena promociji
vina, dovela je u Nehaj poznatog
vrbničkog vinara Ivicu Dobrinčića - Vinarija Šipun.
A sa svoje – zavičajne – strane nabavila je
tri vrste cijenjenog krasnarskog sira. Za malo, intimno društvo bila je to
degustacija nazvana Wine and Cheese Love in Uskoks' Forteress Nehaj.
Gđa Vukelić, danas uspješna i u vinskom biznisu u Zagrebu, ponosno
je rekla da je to prva tamošnja takva enološka priredba, dopunjena gastro
dodatkom. A enološki je dio bio nadasve poseban i poučan, i znalcima i onima
manje upućenima u vinske tajne. Dobrinčić je naime na glasu kao proizvođač
domorodnih vina svojega kraja.
Ponudio je na kušanje šire poznatu ali ipak za
Hrvatsko primorje autohtonu žlahtinu. Uslijedila su dva rariteta: prvo rijetko
kušana i slabo znana trojiščina. Vino je to plemenite ružičaste boje i
osebujnih aroma (kad sam je prije podosta godina prvi put kušao, ni ne sjećam
se autora, napisao sam da je to – plamen u čaši!).
Trojiščina je loza otoka
Suska, koja je zamalo i tamo nestala; opstala je uvelike zahvaljujući
Dobrinčiću koji je prije vinske karijere bio uvaženi – rasadničar (i po
fakultetskoj struci). Pa se i danas brine o pokusnom vinogradu u blizini
Vrbnika, u kojem su i mnoge izuzetno rijetke sorte. Trojiščinu jedino on
proizvodi, na žalost još u malim količinama, i svjetski je raritet.
I
posljednje njegovo vino već imenom otkriva podrijetlo – sansigot ili suščan;
dakle i opet s tog dragocjenog otoka, nekoć bogatog lozom, donedavno zamalo
opustjelim. Crvena kapljica, nježne boje, bogatih aroma voća, ali i začina,
pomalo kože…
A
dobrodošao uvod u ovim ljetnim vrućinama bili su mjehurići Jagunićevog pjenušca
s Plešivice. (snimio Julio Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar