Šampanjska legenda Isteničevih traje već pola stoljeća.
Janez Istenič napravio je prvi privatni pjenušac klasičnom metodom u tadašnjoj
Jugoslaviji 1968. godine. Bilo je to u vinariji u Staroj Vasi blizu Bizeljskog,
uz samo granicu s Hrvatskom. Prvo su vino nazvali po tada rođenoj kćeri
Barbari, i ta je etiketa i dan danas njihova uzdanica.
Uz suprugu Mihaelu, u tom je poslu čitava obitelj, i sin
Miha i Barbara. Od prvobitne obične stare klijeti danas je Vinska klet Istenič
kompleks zdanja, velebnog podruma, prostrane degustacijske dvorane pogodne i za
festivale…Ove jeseni pripremaju posebnu, višednevnu proslavu, a Janez je za
skupinu hrvatskih specijaliziranih novinara upriličio ekskluzivnu degustaciju
nekoliko svojih pjenušaca.
Počelo je s pretpremijerom noviteta, još bez etikete,
sjajnog pjenušca, posve nalik pravom šampanjcu, Prestige, extra brut iz berbe
2013, u boce punjenog'14. Na kvascima je bio 4 godine, ima 12,8 % alkohola. Bit
će označen kao godišnjak – vintage; ima ga 9500 boca, u prodaju će krajem ove
godine. Složen je od 60 posto chardonnaya i 40 % crnog pinota. Krasi ga izvrsna
svježina.
Uslijedio je sličan pjenušac ali iz 2011., na kvascima je
bio čak 6 godina, s ostatkom 6 grama šećera, a ima ga još 2000 boca. No 1 je
također njihova čuvena etiketa; kušali smo onaj iz '14, od chardonnaya, crnog
pinota, žutog plaveca (zakon za dobre pjenušce!) i malo graševine, s dodatkom vina
starog 5 godina, reserva, od chardonnaya. Ima 8 g šećera i 12,5 % alkohola; taj
je već na tržištu. Uslijedilo je isto takvo vino ali kasnije degoržirano. Potom
Gourmet Rose '15.; brut, sa 7 g šećera, oko 8 g kiselina i 12,5 % alkohola:
vino za razne prilike, od aperitiva do dobre pratnje jelima. Za kraj – podosta raritetni
pjenušac od rumenog (žutog) muškata, extra brut sa 5 g ostatka šećera, od
grožđa iz '15., sa 7,5 g kiseline i 12,5 % alkohola, ugodne suhoće i svježine i
nježne arome. Bio je 8 mjeseci na finim kvascima, podvrgnut batonažu (posebnom postupku, miješanju sa
štapom). Degustacija je zaključena obilnim količinama Barbare…najjeftinijim
njihovim pjenušcem a s odličnim karakteristikama. Šećera je blizu 15 g, a u
mješavini je najviše žutog plaveca, slijede graševina i chardonnay.
Isteniči godišnje napune prosječno 130.000 boca. Vinogradi –
imaju 70 % svojih – stari su idealnih 25 do 30 godina.
Nekad su Zagrepčani (a i Zagorci – Klanjec je blizu) masovno,
naročito vikendom, hodočastili u Bizeljsko i k Isteničima. Onda je neprirodna
granica početkom 90-ih prošloga stoljeća razdijelila dva naroda, dolasci su se
posve prorijedili. Značajno je opala i prodaja pjenušaca kod nas; u Zagrebu ih
se još može kupiti. Ali za to atraktivno izletište naši mladi naraštaji niti ne
znaju…Uz brojna priznanja i nagrade valja na kraju podsjetiti i da su Isteniči
prije nekoliko godina objavljeni u prestižnoj Enciklopediji svjetskih pjenušaca.
I jedna zanimljivost: enolog Janez priprema knjigu o svojoj bogatoj karijeri
(nekad je bio i reprezentativni nogometni vratar!) pod nazivom (na slovenskom) „2
zgodbe u 1 življenju“. (snimke Marko Čolić)
Nema komentara:
Objavi komentar