Naša prva i najstarija marina, u Puntu na otoku Krku, nedavno je proslavila pola stoljeća od osnutka sa tri broda (1964.). Među najvećima je i najbolje
opremljenima u nas, gosti im stalno uplovljavaju, mnogi tu stalno drže svoja
raskošna plovila kojima se cijena ističe u milijunima eura. I ovih dana, kad se
ljeto tek najavljuje, puna je posjetitelja. Na idealnom je mjestu, u mirnom
zaštićenom zaljevu, u blizini je zračna luka, a i autocesta prema Rijeci i
Zagrebu, te susjednim zemljama. U marini se stalno nešto dograđuje, uređuje, sada
ima oko 850 vezova i još 500 tzv. suhih, na kopnu. Preuređen je i mali hotel u
sklopu marine, Kanajt.
Sada su odlučili promijeniti i jelovnik u svom popularnom
restoranu tik do mora, pa su u povodu toga upriličili prezentaciju za novinare.
Suorganizator im je bila Udruga WOW (Women on Wine, Žene i vino) i njena
predsjednica Sanja Muzaferija koja se pobrinula za tu prigodu dovesti krčke
vinare i njihova vina. Domaćin je bila Renata Marević, izvršna direktorica
Marine Punat d.o.o, također i članica WOW-a.
Na jelovniku su dakako nezaobilazni krčko/vrbnički
specijalitet, šurlice s gulašem, i nadaleko čuveni krčki sirevi. Od hladnih
jela npr. riblji namaz na bruscheti, namaz od bakalara, carpaccio od inćuna,
salata i carpaccio od hobotnice, marinirane kozice, dimljena tuna…Slijede
zeleni pljukanci s kozicama, tagliatelle s crnim tartufom i pekorinom, njoki s
plodovima mora, mini ražnjići od piletine i povrća, terina od liganja, komadići
grdobine u vlascu, lignje na padelu…Među slasticama su domaći sladoled i sladoled
s bučinim košticama i uljem, rožata, krema od mascarponea i voća…
Sa svojim vinima, među kojima dominira dakako domorodna
(vrbnička) žlahtina, predstavile su se vinarije Nada – Juranić, Kuća vina Ivan
Katunar i Šipun Ivice Dobrinčića, enologa koji je vodio glavnu riječ pri
degustaciji. Potočen je i Juranićev pjenušac od žlahtine, kušalo se i autohtoni
suščan/sansigot u crvenoj i rose izvedbi,
chardonnay. Dobrinčić se pohvalio da je nedavno posadio i posve rijetku, gotovo
iščezlu, sjajnu domorodnu troiščinu (sa Suska). Obznanio je i da Vrbenčani sve masovnije sade žlahtinu. (snimio Rene Karaman)
Nema komentara:
Objavi komentar